Hitta favoritkanalen på datorn

TEKNIK

20 bästa radiokanalerna på internet

Massor av radiostationer direktsänder på Internet.

Aftonbladet.se visar vägen till de tjugo bästa stationerna.

Radio på Internet har funnits i många år. Men ganska länge var tekniken ett hinder. Långsam dataöverföring gjorde att mottagningen ofta bröts medan mediespelaren i datorn fick lagra upp, eller buffra, materialet innan den kunde höras. Fast i takt med att fler och fler fått tillgång till bredband har kvaliteten ökat.

En majoritet av de radiostationer som också sänt via Internet liksom renodlade webbradiostationer finns i Usa. Där har lobbyister som representerar den amerikanska skivbranschen lyckats få med sig kongressen i att begränsa möjligheterna för internetradion att sända.

Det har bland annat lett till att man inte längre kan lyssna på den nätbaserade jukeboxen Pandora från webbadresser utanför Usa. Webbradiostationerna krävs på enorma summor i rojaltyavgifter och många vågar inte längre sända via Nätet. Kraftiga protester även bland den amerikanska allmänheten har lett till en debatt men än så länge gäller de nya reglerna fortfarande.

Alla typer av stationer

Men fortfarande finns många stationer som sänder webbradio. Även Sveriges Radio sänder en stor del av sina program via Internet. Dels direktsänder man, dels kan man lyssna på redan sända program via Internet.

I utbudet finns alla typer av stationer. Vill man höra lokala stationer från Usa med väder. nyheter, trafikinformation och reklam kan man göra det. Eller så kan man välja helt reklamfria stationer som spelar favoritmusiken non-stop.