Så mycket kostar dina prylar i standby-läge

Publicerad 2011-10-11

Din hemelektronik drar ström dygnet runt – helt i onödan.

Hemelektronik i stand by-läge kostar dig hundralappar varje år.

Tio procent av din hushållsel går åt till standby-läge.

Här är tipsen som gör att du kan spara pengar.

Om du tänker efter är ditt hem fullt med prylar som drar ström dygnet runt – helt i onödan. Dina prylar i hemmet fortsätter att dra el även när du inte använder dem.  Stänger du av din tv med med fjärrkontrollen fortsätter den att att dra ström i standby-läge.

Enligt Energimyndigheten kan 30-40 procent av all den energi som en apparat använder under en livstid vara standby-el.

Totalt kan upp till 10 procent av din hushållsel handla om standby-läge.

600 kronor varje år

Har du en totalförbrukning på 5 000 kWh per år handlar det om omkring 600 kronor per år. Testar har även visat att en del typ av digitalboxar drar lika mycket energi i standby-läge som som när de är på.

För att spara pengar se till att stänga av din hemelektronik på riktigt eller dra ur sladden. Ett enkelt tips är att skaffa en strömbrytare.

– Nästan alla prylar som har en fjärrkontroll tar ström även när de inte är påslagna. För att försäkra sig om att elektroniken inte drar någon ström när den inte används; använd en grendosa. När du slår på grendosan aktiveras all utrustning. Vill du förenkla proceduren anslut en fjärrstyrd strömbrytare. Med fjärrkontrollen kan du enkelt slå på och av anläggningen, säger energiexperten Lars Ejeklint på Vattenfalls hemsida.

Många låter även sina mobil-laddare sitta kvar i väggen efter att de har laddat klart sina telefoner.

– Det lönar sig alltid att dra ur dem ur vägg-uttaget. En bra tum-regel är att ju tyngre laddaren är desto mer el drar den, säger han.