Teknik

Järnladyns okända genidrag: mjukglass

Av: 

Torbjörn Ek

TEKNIK

LONDON. Järnladyns uppfinning: mjukglass. Och Margaret Thatcher är inte den enda kändisen med ett eget patent i bakfickan. Michael Jackson, Mark Twain och Marlon Brando är andra profiler med en mindre känd – uppfinningsrik – sida, skriver Daily Mail.

Margaret Thatcher – mjukglass

Med kemiexamen från Oxford blev Thatcher, långt före politiken, forskare på matfabrikören J Lyons & Co. Där uppfann hon en mjukglass med mer luft invispad, och möjlig att pumpa genom en maskin. Den nya glassen spreds över Storbritannien genom numera legendariska ”Mr Whippy’s”glassbilar.

Marlon Brando – trumstämmare

Skådespelarens trumhobby ledde 2002 till ett patent på en elektronisk apparat som sträcker trumskinnet så att ljudet blir rätt.

Michael Jackson – skorna som trotsar gravitationen

Patentet från 1992 gjorde att han kunde luta 45 grader utan att tappa balansen. Skorna hakades i en krok på scenen.

Andy Warhol – klockan med fem urtavlor

Popkonstnärens klocka har fem urtavlor som samtidigt är armband. Designen är från 60-talet och tanken är att visa tiden för fem länder samtidigt.

Francis Ford Coppola – ryggkliar-t-shirt

”Gudfadern”-regissörens t-shirt har ett numrerat rutmönster på ryggen. Med ett kort med samma mönster kan man guida sin kliare till rätt punkt.

Mark Twain – den självhäftande klippboken

Författaren skapade ett urklippsalbum med en torkad limremsa över sidorna där man kunde fästa foton och urklipp. Albumet blev en storsäljare.

Källa: Daily mail

Publisert: