Teknik

Så bra är nya Windows 7

avPeter Pettersson

På menyraden i botten på skärmen kan man enkelt klistra fast de program man ofta använder så att man snabbare kan komma åt dem – precis pm på Mac.

Nu kommer nya Windows 7.

Versionen som ska återställa Microsofts rykte efter problemen med Windows Vista.

Klarar den det? Aftonbladet.se:s Peter Pettersson har testat nyheterna.

(+) Genom att skapa eller ladda ned sökagenter eller search connectors kan man vidga sökningar från att bara söka innehåll på datorn till att söka också på Internet.

Microsoft har under de senaste dryga tio åren närmast gjort det till en vana att inte lyckas fullt ut med varannan större release av Windows. Den senaste hyfsat lyckade var Windows XP. Windows Vista däremot har inte varit den framgång Microsoft hoppades på. När man talar med folk på Microsoft vill de kanske inte erkänna det rätt ut. Men det märks att man nu ser fram emot att få lägga Vista bakom sig tack vare Windows 7 som har officiell premiär den 22 oktober.

Vista var värst i början. Inte minst då Microsofts partners inte var klara med versioner av sina produkter för Vista. Nätverkskort, modem, skrivare, allt möjligt saknade fungerande drivrutiner till Vista. Det blev inte bättre av att många företag och organisationer valde att i det längsta inte uppgradera till Windows Vista. Sedan har en hel del av de tidigare problemen ordnats till. Men någon riktig hit blev Vista aldrig.

Lättare att använda

Men nu är det alltså dags för Windows 7. Och frågan är, hur bra är den nya versionen?

Den kanske viktigaste skillnaden som man märker som användare är att den är lättare att använda. Tredjepartsprodukter som kameror, skrivare och liknande installerar sig själva lättare och det är enklare än tidigare att koppla upp sig på Internet.

Många användare av Vista har nog svurit i de lägena, så bara det är ett steg framåt.

Smarta funktioner

Sedan är det uppenbart att Microsofts utvecklare tittat noga på vad Steve Jobs och hans utvecklare på Apple har hittat på. Jobs brukar ofta skämta om att det är dags för folket på Microsoft att starta kopieringsmaskinerna när han presenterar nya versioner av Apples operativsystem OS/X. Och med rätta, kan man säga när man ser Windows 7.

Men å andra sidan kanske man bör bortse från sådant gnabb. Det viktigaste är snarare att även användare av Windows får tillgång till smarta programfunktioner.

Genvägsmeny som på Mac

Den kanske mest användbara av de funktioner som till olika delar lånats från Apple är den nya menyraden i botten på skärmen dit man snabbt kan dra program man använder ofta för att enklare kunna starta dem. Bra är också möjligheten att i små miniatyrfönster se bilder av aktiva fönster.

”Post-it-lappar” på skärmen har Apples användare kunnat utnyttja i flera år. Nu finns de även som standardfunktion i Windows 7.

Utbyggd sökfunkion

Sökfunktionen som till stora delar bygger på Apples Spotlight är till och med bättre än originalet. Är man ansluten till Internet söker man först igenom datorn och sedan kan man fortsätta sökningen ut på Nätet. Till Wikipedia till exempel. Men då måste man först hämta eller skapa en sökkoppling. Det finns sådana att hämta på Internet för ett antal vanliga söktjänster som Youtube, Amazon och en del andra. Funktioner av den typen gör datoranvändandet lättare. Och det är bra.

Stabilare än föregångarna

Fast den kanske största skillnaden jämfört med Vista är att Windows 7 känns stabilare redan nu. Microsoft verkar ha lärt sig läxan och gjort ett grundligare arbete innan man släpper en ny version. Windows 7 har ju dessutom funnits som betaversion för de som velat testa i flera månader nu.

Andra nya bra funktioner är möjligheten att komma åt och streama musik från mediabiblioteket hemma även när man befinner sig på annan plats. Liksom att kunna streama mediafiler i hemmet till de apparater som klarar av att spela upp dem.

Inte lika kraftkrävande

Dessutom kräver inte Windows 7 att man har den senaste pc:n med den snabbaste processorn. Operativsystemet fungerar även på äldre klenare maskiner liksom på mini-pc. Mini-pc har ju så här långt varit hänvisade till WIndows XP eftersom de inte orkar dra runt Vista.

Klarar äldre program

Sammantaget känns Windows 7 så här långt vara klart bättre än Vista och Microsoft verkar följa traditionen med varannan bra. Och den här gången behöver man inte vara rädd för det nya operativsystemet, som många kunder blev för Windows Vista, vilket tvingade Microsoft att förlänga livstiden och den tekniska supporten på Windows XP.

Och apropå XP så klarar Windows 7 att köra XP-program utan de problem som Vista haft.

Hur bra Windows 7 är? Inte strålande. Mycket borde ha funnits redan i Vista. Men, det är ett klart fall framåt för Microsoft.