Mobiltelefoni

Så ska Sony Ericsson utmana Apple

Av: 

Peter Pettersson

TEKNIK

Idou ska överträffa iPhone

Sony Ericsson Idou.
Sony Ericsson Idou.

Sony Ericsson tar sikte på Apple.

Nya supermobilen Idou ska överträffa iPhone.

Ännu större skärm och fler funktioner är receptet.

Tränseln var stor när SonyEricsson presenterade sina nya mobiler i Barcelona under söndagskvällen.

Sony Ericssons nya toppmobil är en direkt satsning för att möta Apples framgångar med iPhone. Förra året blev mer eller mindre en katastrof för Sony Ericsson. Resultatet föll och de nya modeller man laserande föll inte köparna på läppen.

Topptelefonen Xperia X1 lanserades i Barcelona i februari i fjol. Det dröjde dock till slutet av året innan den kom ut i butikerna. När den väl kom blev den långt ifrån den succé Sony Ericsson hade hoppats.

Måste förändra mobilerna

När nye chefen Dick Komiyama tog över rodret konstaterade han att Sony Ericsson måste förändra sitt sätt att utveckla mobiltelefoner och bättre svara mot kundernas önskemål.

Därför lanserar Sony Ericsson nu en helt ny typ av mobiltelefon Idou (ajdoo). Det är en telefon som ska föra samman underhållning och kommunikation och dessutom kunna synkronisera med datorn hemma eller på jobbet.

Kommer ut i höst

Idou är en vass mobil med toppspecifikationer över hela linjen. Så mycket som Sony Ericsson i dag vill berätta. Telefonen kommer inte ut förrän under andra halvåret i år.

Men så här mycket är klart: 3,5 tums skärm och inga tangenter, mobilen styrs med tryckkänslig skärm. Kamera på hela 12,1 magapixel. Fullt i klass med de mest avancerade digitalkamerorna för vanliga konsumenter. Den klarar W-lan och turbo-3G och har medispelare, radio och kan visa film i bredbild, så kallad 16:9 som en platt-tv.

Idou kommer också att ha stöd för Sony Ericssons nya tjänst Mobilego där man ska kunna synkronisera innehåll mellan mobil och dator sömlöst.

Hemlighetsfulla

I övrigt vill inte Sony Ericsson avslöja mer just nu. Under den stora Mobilmässan i Barcelona som officiellt öppnas på måndag kommer man att visa mer detaljer kring telefonen.

Under skalet på Idou har man valt att bygga telefonen på Symbian Foundations nya operativsystem. Inte med Windows Mobile, som man byggde Xperia X1 på. Symbian Foundation stöds av Sony Ericsson, Nokia, LG, Samsung, Huawei, Fujitsu och Sharp.

Apples framgång utmaning

Men målet är att tillsammans med de andra tillverkna motivera utvecklare att ta fram program för plattformen på samma sätt som Apple lyckats med med sin Appstore som i dag innehåller över 20 000 program.

Internt inom Sony Ericsson är man mycket medvetna om hur bra det har gått för Apples programvarubutik Appstore. Förhoppningarna är stora att Symbian Foundation ska lyckas matcha det.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Mobiltelefoni