Teknik

Zappa utan reklam med hårddiskbox

Av: 

Peter Pettersson

TEKNIK

Vi har testat lösningar för kabel-, satellit- och marksänd tv

Hårddiskboxarna är på väg att ersätta dvd:n. Praktiskt för den som enkelt vill spela in program eller snabbspola reklamen. Men helst vill man ju kombinera både hårddisk och hdtv.

Pryl-bilagans Peter Pettersson har testat boxarna hos de fyra stora leverentörerna: Boxer, Viasat, Canal Digital och Com hem.

Med hd-box är det enkelt att spela in favoritprogrammen.
Med hd-box är det enkelt att spela in favoritprogrammen.

Numera har vi börat vänja oss vid behovet av digitala tv-mottagare. Men knappt har de hunnit installeras överallt förrän Radio- och TV-verket meddelade att de nya kanalerna i marknätet ska använda en annan standard för mottagarna. Mpeg4 istället för mpeg2.

Svart i rutan

Och med en mpeg2-box blir det svart i rutan när programmen sänds i mpeg4.

Mpeg4 är också den komprimeringsstandard som valts för sändningar av hdtv. Den höga komprimeringsgraden gör att hdtv, som tar mycket bandbredd i anspråk, inte blir lika platskrävande.

Så långt skulle allt kunna vara gott och väl. Men problemet är att vi i Sverige i samband med övergången till digital-tv fyllt landet med mpeg2-boxar. Boxar som varken kommer att fungera för hdtv eller för det gäng nya kanaler som lanseras i marknätet från årsskiftet.

De kommer att klara det utbud som finns i dag från Boxer.

Måste skaffa nya boxar

I en del andra länder, till exempel i Frankrike, valde man att vänta med digital-tv och gå direkt på mpeg4. Men det gjorde man inte i Sverige. Så vi måste skaffa nya boxar för att se hdtv och de nya kanalerna.

Samma process står man inför när det gäller kabel- och satellit-tv. På satellitsidan är inte bandbredden ett lika stort problem, men man går ändå över till mpeg4.

Snabbspola reklam

Men än så länge är det ont om mpeg4-boxar. Det finns cirka ett halvdussin att välja på totalt för de olika sändningsalternativen: satellit, kabel och marksänt.

Redan till mpeg2 finns set-top-boxar som också är utrustade med hårddisk. Av de mpeg4-boxar som finns i dag har de flesta hårddisk eller möjlighet att koppla till diskar. Praktiskt både för att spela in program och för att kunna snabbspola sig genom reklamavbrutna filmer med den så kallade timeshift-tekniken.

Hdtv dröjer

Hdtv finns i dag via satellit och via kabel. Och i marknätet för dem som bor i Stockholm/Mälardalen. För övriga landet lär inte marknätet bjuda på hdtv än på flera år. Så om du vill vara säker på att kunna se fotbolls-EM och de olympiska spelen i hdtv är det satellit som gäller om man inte bor i hus med kabel-tv.

Publisert: