Teknik

7 häftiga hemmabyggen

7 häftiga hemmabyggen

TEKNIK

Semestertider är fixartider. Här kommer sju riktigt roliga tips på vad du kan ägna ledigheten åt att bygga – från knäppa datorlådor till världens coolaste Nintendo-kontroll.

Skruva ihop en helikopter

Om en du har vraket från en kraschad Boeing 747 och en gammal Honda Civic i närheten, varför inte smälla ihop en helikopter på semestern?

Det har i alla fall nigerianske fysikstudenten Mubarak Muhammad Abdullahi gjort. Motorn på 133 hästkrafter klarar att lyfta propellerekipaget hela tre meter över marken.

Mubarak jobbar nu på version två som ska klara att flyga fram sju meter över jordskorpan i tre timmar.

Lös kuben med Lego

Har du fortfarande inte lyckats lösa Rubiks kub? Bygg en robot med Lego Mindstorm som gör det åt dig. Det är säkert mycket enklare.

Roboten har en lampa som registrerar färgerna på de olika sidorna. Därefter försöker den räkna ut vilken rad som ska vridas. Den hemgjorda kubknäckaren tar ingen dator till hjälp utan gör allt själv.

I snitt hittar den lösningen med 60 olika vridningar som tar drygt sex minuter. Klicka här för att se en video när Tilted Twister knäcker kuben.

Gör om guran

Analogt är ute, det digitala tar över. Följ strömmen och bygg om din gamla akustiska gura till en Ipodhögtalare.

Gitarren är modifierad av engelska designbyrån Conran som ett bidrag till London Design festival.

Styr hockeyspelet med synthen

I Kanada är som bekant ishockey religion. Men nationalsporten anses tydligen också vara ren konst.

Det här ombyggda hockeyliret visades på utställningen ”Arena: The art of hockey”. Tangenterna på en Casio SK1 styr gubbarna – A styr målvakten, höga C styr höger forward och så vidare.

Graeme Patterson heter konstnären som gjort den supercoola ”Hockey Organ”. Förhoppningsvis kan man även spela NHL-melodin på synthen.

Na Na Naa Naa...

Gör ett Nintendosoffbord

20-årige Kyle Downes från Australien har byggt alla Nintendoälskares våta möbeldröm. Hans soffbord är också en gigantisk handkontroll till Nintendos klassiska spelmaskin från 80-talet.

När han inte spelar med bordet lägger han på en glasskiva med gummistoppar som skyddar knapparna och styrkorset.

Enligt Kyle var bygget förvånansvärt enkelt. Själv hade han inte ens träslöjd i skolan. Klicka här för fler bilder och en ritning.

Världens minsta Nintendo?

Tycker man att ett soffbord med inbyggt Nintendo är alldeles för blaffigt kan man skruva ihop raka motsatsen.

Moddaren ”Darkeru” har lyckats klämma in hela 8-bitarskonsolen plus handkontroll och skärm i en av konsolens egna spelkassetter. Både nördigare och coolare än ett vanligt tråkigt Gameboy.

Mikra din pc

Trots alla designdatorer från Apple med flera är majoriteten av alla pc:ar fortfarande tråkiga fyrkantiga burkar.

Varför inte vara lite sommarcrazy och bygga in datorn i en gammal mikrovågsugn? Moderkortet är inknölat i ugnen och skärmen sitter i ugnsluckan. Tokroligt nog är bakgrundsbilden till Windows en folieform på en snurrande mikrougnstallrik.

prylografi

Skicka in en bild på din hembyggda pryl

Har du också byggt någon häftig pryl? Skicka in en bild till oss

Läs också:

Publisert:

Aftonbladet

/

Teknik