Proffs på dataspel

TEKNIK

De är världsmästare. I dataspel.

Men de är närmast utslagna.

Puls träffade spelklanen NIP, hemkomna från VM i Dallas, USA.

600 000 kronor rikare men ofantligt trötta.

Foto: Per Björn
Johan "Vesslan" Ryman, Emil "HeatoN" Christensen och Diego "Buddha" Beloso är nykorade världsmästare i spelet "Counterstrike".

– Det var finalen alla hade väntat på. Europa mot USA, säger Johan ”Vesslan” Ryman, 21.

– Sista rundan, sista spelaren tog vi dem. En mot en, säger Emil ”HeatoN” Christensen, 17.

Vesslan och HeatoN är ”nicks”, smeknamnen de har när de lirar. ”Potti”, ”MedioN”, ”Hyb” och ”ahl” saknas från guldgänget. Jetlaggade och utslagna.

– Man blir psykiskt trött, det är sån press. Jag har hållit på med en del andra sporter och det är inte samma sak, det här är mer ”mindgame”, säger Vesslan, knappt piggare.

NIP lirar pc-spelet ”Counterstrike” i nätverk. Två lag drabbar samman med tunga vapen som elitsoldater mot terrorister. I VM-finalen slog de amerikanska Xtreme3 och tog hem 50 000 dollar, ungefär 600 000 kronor.

De är på gång att bli dataspelsproffs.

– ”Pro gaming”. Vi är ju där nu, det som vi drömde om för några år sedan, säger Diego ”Buddha” Beloso, 29, som är klanens manager.

NIP börjar få sponsorkontrakt med lön av dataföretag. Prissummorna på turneringarna blir allt högre.

CPL, Cyberathlete Professional League, räknas som VM med uttagsmatcher över hela världen. Samtidigt i december avgjordes också World Cyber Games i Sydkorea, spelvärldens olympiad. Cyrus ”ProZaC” Malekani, NIP:s ”Quake”-spelare, tog guld i lagfinalen mot Ryssland.

NIP:s matchstatistik är strålande. 117 vinster. Två förluster.

Att nå dit är hårt jobb. Träning upp till åtta timmar om dagen. De övar reflexer och rörelser ensamma. Spelar träningsmatcher och nöter taktikupplägg i lag.

HeatoN går dessutom ”gamerlinjen” på Fryshuset i Stockholm. Som ett idrottsgymnasium, fast halva dagarna är dataspelslirande och teori – programmering, grafik och speldesign.

Nerver och koncentration är något som NIP talar om. Och de är precis som vanliga idrottsmän smått vidskepliga.

– Jag kan inte byta någonting, jag vågar inte testa nya grejer. Jag måste ha en hård stol och tangentbordet måste ligga på musmattan, för annars går det dåligt, säger HeatoN.

På lyxhotellet Hyatt Regency i Dallas såg 1 500 åskådare idolerna spela.

– Vi skrev autografer, liksom, säger Vesslan med en förundrad min.

3 500 personer var inne samtidigt i klanens chattrum. Hemsidan fick över 800 000 besökare på en vecka och servern klappade ihop.

Men det var inget pressuppbåd som väntade när Sveriges nya världsmästare tog mark på Arlanda tidigt på morgonen. Och det är ingen som hejdar dem på gatan.

Fast NIP vet när det räknas att vara superstjärnor.

– Det är ju coolt att stå i baren och säga att man är ”professional gamer”, skrattar Vesslan.

Så får du Counterstrike :

arkiv NIP

Henrik Rudin