3d-filmen – på väg till ditt vardagsrum

TEKNIK

Snart kan du se på 3d-film hemma i soffan

Foto: Kräver speciella glasögon Efter biosuccén ”Avatar” kommer 3d-tv på bred front. För att kunna se 3d-tv måste tittaren använda speciella glasögon. Bilden är ett montage.

Platt-tv var bara första steget.

Nu kommer tredimensionell tv för hemmabruk.

Längre fram väntar tapeter som kan visa konstgjorda världar i vardagsrummet.

”Help me, Obi-Wan Kenobi, you’re my only hope.” Den flimrande bilden av prinsessan Leia dyker upp framför Luke Sky-walker och Obi-Wan Kenobi i den första ”Star Wars”-filmen från 1978. Filmen av prinsessan Leia var ett hologram där man kunde se henne från alla sidor.

Det var science fiction då. Men tanken att kunna visa tv-bilder även med hjälp av tapeterna i rummet kan bli verklighet redan inom 15–20 år. Då är det inte länge hd-tv eller full-hd som gäller. Inte ens tredimensionell tv på en bildskärm. I stället visas bilden som ett hologram som man kan betrakta från olika håll och gå runt och se bakifrån om man så vill.

2,8 miljoner platt-tv

De platta tv-apparaterna har sköljt över oss sedan början av 2000-talet. Bara här i Sverige räknar man med att det i dag finns fler än 2,8 miljoner platt-tv. Det innebär att drygt 60 procent av landets hushåll har en platt-tv hemma.

Nästan alla de apparaterna klarar högupplöst hd-tv. Men trots det är det bara cirka 220 000 hushåll som valt att betala extra för att kunna se hd-tv än så länge. Det hindrar dock inte tv-branschen att redan kasta i nästa växel: 3d-tv. Efter biosuccén med storfilmen ”Avatar” i 3d kommer alla tv-tillverkare med 3d-apparater under våren och försommaren.

Tog fart på 90-talet

3d dök upp på biograferna första gången på 50-talet med skräckfilmen ”House of Wax”. Men någon riktig framgång blev det aldrig. Man försökte på nytt både på 60- och 70-talet, men -publiken var inte så imponerad. Pappersglasögon med röda och gröna glas som skavde på näsan lockade inte heller.

På allvar var det först i slutet på 90-talet som tecknade filmer som ”Toy Story” med hjälp av modern datorteknik kunde -skapa 3d-effekter som föll publiken i smaken.

När så James Camerons storfilm ”Avatar” kom i fjol hamnade 3d-tekniken i strålkastarljuset igen. Med nya smarta glasögon och bättre teknik som kan skapa hisnande effekter. De stora filmbolagen med Disney i spetsen har hakat på och nu kommer 3d-filmer på löpande band: ”Alice i Underlandet”, skräckfilmerna ”Fredagen den trettonde 2” och ”Piraja” samt ”Shrek 4” och andra tecknade 3d-filmer.

Fotbolls-VM i 3d

Sport gör sig bra i 3d. Fotbolls-VM i Sydafrika kommer delvis att spelas in med 3d-teknik. Men resultatet kommer inte att sändas direkt utan i stället visas som film efteråt. För att se 3d-tv krävs speciella glasögon som hjälper ögat att sortera vad man ser och skapa en 3d-bild. Men om några år kommer nästa steg: autostereoskopi. Då ska det gå att se 3d direkt på skärmen.

Fjärrkontrollen får ny innebörd

– Men det återstår flera tekniska problem som måste lösas och det kan ta längre tid innan tekniken är framme, säger Markus Wagenseil, teknisk chef på Panasonic i Europa.

Ännu längre fram hägrar hologrammen. De lär komma först i bildskärmar. Men efter det väntar augmented reality (på svenska förstärkt verklighet) där bilden kan visas i tomma luften med hjälp av till exempel tapeter med projicerande funktioner. Då kan science-fictionserien ”Star Treks” konstlade rekreationsrum Holodeck finnas i varje hem. Välj själv, Söderhavsö, fotbolls-arena, bergstopp. Det kommer att ge fjärrkontroll en helt ny innebörd.