Ljud från alla håll & kanter

Publicerad:
Uppdaterad:

Musik med live-känsla eler actionscener där ljudet från projektilerna verkligen kommer uppidrån.

Det fixar Pioneers kommande hembiosystem, vars satellithögtalare skickar ljudet i tre olika riktningar samtidigt.

Marknaden för små kompakta hembiosystem som är lätta att installera och använda har ökat kraftigt den senaste tiden då allt fler vill komplettera sin platta tv med bra ljudmöjligheter. Trenden är att allt mer funktionalitet byggs in i dessa små system som till exempel möjligheten att ansluta usb-minnen för att lyssna på musik eller se på digitala bilder.

Flera finesser

Med sitt kommande hembiosystem LX01 tar Pioneer konceptet ett steg längre och bygger in en digital tv-mottagare och 250 GB stor hårddisk för inspelning av tv-program. Givetvis kan man även enkelt kopiera cd-skivor till hårddisken eller föra över media via ett usb-gränssnitt.

Systemet kommer med en separat display som medger att man gömmer undan huvudenheten för en snygg och ren installation och på anslutningsfronten finns bland annat hela tre hdmi-kontakter som skalar upp bilden till 1080p som är den högsta hdtv-upplösningen. Dessutom medföljer en speciell Ipod-kabel så att den bärara musikspelaren kan integreras med systemet och styras via samma fjärrkontroll.

Avancerade högtalare

De fyra satellithögtalarna är det dock det som mest sticker ut när det gäller det här systemet. Eftersom högtalarna inte bara skickar ljudet från fronten, utan även från sidan och uppåt, skapar systemet något Pioneer kallar för ett ”ljudfält” för att fylla hela rummet med ljud.

Under en demonstration fick publiken dels höra ett stycke musik som med hjälp av systemet fick en fin live-känsla när ljudet reflekterades från tak och väggar. Sedan visades ett actionfyllt filmklipp där ljudet från inkommande projektiler verkligen lät som de kom uppifrån.

LX01 beräknas komma ut i handeln i oktober. Prislappen lär hamna en bra bit över 10000 kronor.

Pioneer LX01

Andreas Liebert , Prylportalen

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN