"Tusentals har beställt den"

TEKNIK

Här visar Medison upp tusenkronors-datorn

1 av 3 | Foto: Medisons ledning under gårdagens presskonferns i Stockholm.

Igår höll det kritiserade företaget, Medison presskonferens i Stockholm.

- Vi gör vårt yttersta för att få fram datorerna så fort det bara går. Det är det bästa sättet att motbevisa alla rykten, sa företagets Valdi Ivancic, påtagligt skakad efter senaste veckans turbulens.

I mitten av förra veckan släppte Medison sin prisbomb: en bärbar dator för 1 000 kronor. Men i samma stund började också bluff-anklagaelserna mot företaget, som därför i går samlat till presskonferens för att visa upp sig själva och ett exemplar av tusenkronorsdatorn.

Valdi Ivancic ville med denna presskonferens förtydliga att företaget är seriöst och därmed ta död på alla rykten som den senaste veckan har florerat på internet.

Vad händer med de personer som redan har beställt en dator av er?

– De allra första som beställde kommer att få sin dator inom fyra till sex veckor från beställningen. Om det tar längre än tre månader så erbjuder vi pengarna tillbaka. Vi har inte dragit några pengar från någon än, vi har bara reserverat dem på kontot via vår amerikanska partner.

Vilka bygger datorn, varifrån kommer den?

– Det vill jag av företagsskäl inte gå in på. Vi måste hålla det hemligt på grund av att vi inte vill oroa marknaden.

Vilka företag har ni samarbete med?

– Det vill jag heller inte offentliggöra.

Hur kan ni hålla så låga priser när ingen annan kan?

– Genom att vi har en liten och slimmad organisation kan vi hålla nere kostnaderna. Vi satsar på volym och jobbar med väldigt små marginaler. Totalt uppskattar jag att det finns eller kommer att komma in ungefär 300 000 beställningar på Celebrity-datorn.

Hur många beställningar har ni just nu tagit emot?

– Tusentals personer har beställt den via vår hemsida

Varför har ni registrerat bolaget i England?

– Vi valde att registrera ett limited-bolag i England för att förtydliga att bolaget är seriöst då ett svenskt AB i utlandet skulle uppfattas som oseriöst.

Var finns företagets kontor någonstans?

– Vi är ett modernt företag - kontoret är där vi är.

Det finns ju minst två andra globala företag med samma namn. Hur kommer de att reagera på er verksamhet?

– Dom kanske blir glada om dom får mer uppmärksamhet och träffar av att vi har samma namn.

Billiga datorer - bara ett delmål

Enligt Valdi Ivancic kommer Medison inte att tjäna många kronor på att sälja datorer. Datorförsäljningen är bara ett sätt att skapa intresse kring företaget och därmed locka människor att söka sig till företagets hemsida.

Medison räknar med att ta in de stora pengarna på att sälja ”partnerskap” till andra företag. Detta partnerskap kan jämföras med att sälja annonsplats på Medisons hemsida. Där intresserade företag månadsvis får lägga upp en klickbar annons mot en fastställd summa.

Den billigaste platsen på Medisons partnerskaps-sida kostar enligt Vladi Ivancic 100 000 kronor och den dyraste 20 miljoner per månad.

Efter att ha pratat med några initierade personer inom reklambranschen så uppskattar jag att Medison behöver öka sin trafik på hemsidan väldigt, väldigt mycket för att kunna attrahera framtida partners.

Valdi Ivancic säger att det finns flera riktigt stora företag som är villiga att betala så mycket som 20 miljoner för en månads partnerskap med Medison. Men vilka företag det rör sig om vill han inte gå in på med hänsyn till att han inte vill oroa branschen i onödan.

Vill bli statsminister

Den stora överraskningen var annars att den förre lokalt aktive folkpartisten, Vladi Ivancic även visade sig ha långt gånga planer på en politisk comeback.

Men dock varken som folkpartist och eller så värst lokalt. På fullt allvar deklarerade Valdi att han inom en relativt snar framtid kunde se sig själv som en statsministerkandidat. Han ämnar ställa upp som enskild person, alltså utan partitillhörighet.

Hur det nu blir med Valdis politiska ambitioner och hur det blir med datorerna får framtiden utvisa.

Tidigare artiklar om Medisons lågprisdator

Andreas Rauch , Prylportalen

ARTIKELN HANDLAR OM

Datorer