Hörlurar för alla öron

ElektronikBranschen utsåg hörlurar till Årets Julklapp 2009, ett ganska logiskt val med tanke på att det säljs fler än en halv miljon exemplar i Sverige varje år. Prylportalen och Aftonbladet har testat 26 aktuella modeller.

Tänk på det här

Större hörlurar med byglar medger stora kåpor vilket ger utrymme för bättre ljud. Kåporna kan vara "öppna" vilket betyder neutral ljudbild med luftig diskant eller "slutna" som betyder djupare bas. Stora lurar passar bäst hemma i soffan även om det också finns stadiga modeller för sportare. Testa komforten ordentligt innan köp och försäkra dig om att lurarna inte klämmer åt för hårt.

Lättviktslurar är dels vanliga snäckor och dels så kallade in-ear-modeller som förs in i hörselgången. De senare ger bättre återgivning då de blockerar störande ljud utifrån men långt ifrån alla tycker att de är bekväma att bära. In-ear lurar kommer alltid med muddar i silikon eller annat material i flera olika storlekar för olika örontyper.

Trådlösa bluetooth-hörlurar har blivit populära i takt med att mobiltelefonerna används som musikspelare i allt större utsträckning. De kan även användas som headsets vid samtal och fördelen är naturligtvis att det är bekvämt att slippa sladden. Dock kostar de lite mer och måste regelbundet laddas upp.