”Stökiga Slussen – en historisk mittpunkt”

Välkomna till Slussen.

Den stökiga Slussen på Söder är Stockholms historiska mittpunkt, alltings utgångspunkt.

Staden föddes här.

Den föddes ur de virvlande ­vattenströmmarna här under betongen och växte sig sedan stark åt alla håll.

Om du besöker Stockholm

i sommar, börja här.

Och låt mig få guida dig till några av de glada och skönaste platserna.

In i gränden: I backen ser du ­Gamla Stan. Glid in i gränderna. Ju mörkare desto bättre. Här är kullerstenar och shopping, pizza och glass. Krims krams & design. Källarvalv, lyxkrogar och caféer.

Här finns Storkyrkan där ­Victoria och Daniel gifte sig förra året. Här finns Sankt Göran och draken.

Ut på böljan: Från kajen bakom mig kan du ta färjan till Djurgården, Skansen och Gröna Lund. Eller varför inte hoppa på en Waxholmsbåt och dra ut i skärgården.

Upp i skyn: Katarinahissen har stannat och ska stå still till 2017! Skriv först på protestlistor som finns i blomsteraffären vid Katarinahissen och i kafé-kiosken på ­Mosebacke Torg. Ta sedan hissen till restaurang Gondolen. Drick ett glas i baren och se ut över

Mälarens vatten. Härifrån finns en gångbro till Mosebacke torg och Mosebacke­terrassen. August Strindberg skaldade: stoj och hojt i fiskargången, segel och flaggor som fladdrade ute på Strömmen.

Och här stojas fortfarande runt träborden. Här är ­musik. Här är mat, öl och vin.

Trappan till kulturen: Gå trappan ned till Stadsgården och Fotografiska. Just nu visas en utställning av den amerikanske fotografen Robert Mapplethorpe. Stilleben och svarta, nakna män. Ett måste se. Här finns ett café med läckra räkmackor och smaskiga kakor.

Vägen till partytorget: Gå Peder Myndes backe till Götgatsbacken. Här är mer shopping, kaféer och krogar. En hattaffär och en sy­maskinsaffär. Gågatan slutar i Medborgarplatsen: Stockholms partytorg nummer 1.

Men skynda till Slussen. Snart täcks hela den historiska pärlan av ett jättelikt trafikdäck. Av åtta ­filer med bussar och bilar.

Monica Gunne

Publisert: