Thailand dränks i översvämningar

Publicerad:
Uppdaterad:

Bangkok kan bli ett träsk om inget görs

Bangkok riskerar att dränkas i vatten.

Översvämningarna är de värsta på flera år och nu offras förorter för att rädda den dyrbara stadskärnan.

– Det är en nationell kris, säger premiärminister Yingluck Shinawatra.

MÅSTE FLY Thailändare försöker rädda det som räddas kan under vattenmassorna i Bangkok som hotar att förvandla huvudstaden till ett träsk.
Foto: Foto: CHRISTOPHE ARCHAMBAULT/AFP
MÅSTE FLY Thailändare försöker rädda det som räddas kan under vattenmassorna i Bangkok som hotar att förvandla huvudstaden till ett träsk.

Översvämningarna i Thailand beskrivs som de värsta på 50 år. Minst 320 människor har dött och flera städer badar i meterhögt vatten, rapporterar AP.

Vattnet, som kommer från monsunregnet, har inte nått Bangkok ännu, men myndigheter förbereder sig desperat för att möta katastrofen.

Huvudstaden hotas

Det värsta scenariot är att hela staden förvandlas till ett träsk, att dyrbara antika palats såväl som moderna skyskrapor ödeläggs.

– Det går inte att kontrollera. Det finns skydd men vattnet kan komma från alla håll, till och med genom avloppet, säger Oraphin Jungkasemsuk, som arbetar på Bangkok Banks huvudkontor till AP.

Banken skyddas av en två meter hög mur av sandsäckar, insvept i plast.

Leder ut vattnet

Trots att två miljoner sandsäckar har beställts finns det inte längre någon möjlighet att blockera vattnet. Enligt Bangkok Post flyter nu över åtta miljarder kubikmeter flodvatten mot Bangkok.

Planen är att låta vattnet rinna genom stadens kanaler. Vattnet ska ledas till de östra delarna av staden och sedan ut i Siamviken. Misslyckas det kommer vattnet bland annat nå bankområden i centrala Bangkok.

Myndigheterna har uppmanat invånare att flytta sina tillhörigheter till högt belägna områden för att bana väg för vattenmassorna, skriver TT.

Olof Svensson

Publicerad: