Teknik

”Det kan inte vara min bror”

Av: 

Christina Nordh

TEKNIK

Stureplanskrögaren hade lämnat sitt kriminella liv – trodde familjen

Vän med ”Gudfadern” Milan Sevo.

Dömd för narkotikabrott och vapenbrott.

Men Stureplanskrögaren Paul Mardirossian, 42, hade lämnat det kriminella livet bakom sig – trodde hans anhöriga.

Vänner och familj är chockade över beskedet.

Paul Mardirossian hade börjat om. Lämnat kriminaliteten bakom sig. Startat ett Svenssonliv – tråkigare än de flesta andras.

– Han levde som vilken Svenssonsnubbe som helst. Jobbade, träffade vänner, åt och sov. Som alla andra, säger en vän.

En annan person i hans närhet berättar att Mardirossian sysslade med prospektering av mineraler, vid sidan om deli- och grönsakshandeln.

– Jag skulle säga att han levde ett fullständigt normalt liv. Visst kände jag till hans kriminella förflutna, men det hade han lämnat bakom sig för länge sedan, säger personen.

”Inte hört något”

Mardirossians familj menar att anklagelserna inte stämmer över huvud taget.

– Det kan inte vara min bror du pratar om. Jag talade med honom i telefon för några dagar sedan. Då mådde han bra, säger Mardirossians bror.

– Jag har inte hört någonting om det där, säger mamman.

Men verkligheten är en annan. Sedan den 7 februari förra året har Paul Mardirossian enligt amerikanska myndigheter haft regelbunden kontakt med dem han trodde var representanter ur Farc-gerillan.

Nu är den 42-årige tvåbarnspappan, som kom till Rinkeby från Beirut som fyraåring, åtalad för narkotikaterrorism och riskerar minst 20 års fängelse.

– Det är så fruktansvärt. Jag är chockad, helt tagen. Det här trodde jag aldrig, säger en mycket nära vän.

Hjärnan i vapenhärva

Mardirossian har ett tungt förflutet inom Stockholms undre värld. Han är tidigare dömd till fyra år och tre månaders fängelse för grovt vapen- och narkotikabrott. Han beskrevs också som huvudman i den omfattande vapenhärva i vilken gangsterkungen och hans nära vän Milan Sevo också dömdes till fängelse.

”Rökte hasch”

I en intervju med Jan Guillou i Aftonbladet från 1996 berättar Mardirossian att han började begå brott redan som tonåring.

– Jag började röka hasch, sen dessutom andra droger, redan som 13-åring. Det var för dyrt för en lön som grönsaksexpedit. Och jag ville ha allt det som invandrare inte kunde få.

Under åren har Mardirossian, i olika omgångar, även drivit krogar i Stockholms innerstad.

Tillsammans med Emilio Ingrosso, tidigare gift med Pernilla Wahlgren, ägde han i början av 2000-talet restaurangen Il Conte på Grevgatan i Stockholm. Strax före den första konkursen länsades bolaget bakom på en och en halv miljon kronor.

År 2006 åtalades duon för falska fakturor, grovt bokföringsbrott och grovt försvårande av skattekontroll. Mardirossian har även drivit restaurangerna Beirut Café, Pascha och Pascha Deli i Stockholm.

Josefin Sköld

Martin Ekelund

Har dömts för flera grova brott

Paul Mardirossian kom till Sverige som 4-åring från ett krigsskadat Beirut i Libanon.

n Växte upp i Tensta i Stockholm. Började missbruka droger redan som 13-åring, och gled samtidigt in i kriminalitet.

I mitten på 1990-talet döms Mardirossian till fyra år och tre månaders fängelse för grovt vapen- och narkotikabrott. Hans nära vän, gangsterkungen Milan Sevo, döms också till fängelse.

I början av 2000-talet drev han tillsammans med Emilio Ingrosso restaurangen Il Conte på Grevgatan på Östermalm i Stockholm.

Den gick i konkurs i början av 2000-talet.

Åtalades 2006 tillsammans med Ingrosso för bland annat grovt bokföringsbrott. Dömdes till villkorlig dom och böter.

Mardirossian misstänks 2007 för inblandning i en dödsskjutning vid Ulriksdals slott, men frias.

I maj 2011 grips han av amerikansk polis, misstänkt för terrorfinansiering och narkotikabrott. Riskerar 20 års fängelse.

Publisert: