Apple anklagas för att vara miljöbov

TEKNIK

Storsuccén har retat upp miljöaktivister

Apple gör stora pengar på sin mp3-spelare Ipod.

Men succén har sin baksida.

Nu anklagas företaget för att vara miljöbov.

Foto: Så här ser den ut - Ipoden, som miljövännerna riktar in sin kritik mot.

Apples mediespelare har blivit en riktig försäljningssuccé. Under det sista kvartalet 2004 såldes 4,58 miljoner spelare, och aktien gick genast upp med 13 procent.

Nu har företaget hamnat i skottgluggen för en grupp miljöaktivister som förenat sig i ”The Computer Takeback Campaign”, skriver idg.se.

Under ett års tid planerar de att bedriva kampanjer mot Apples bristfälliga ansträngningar på återvinningsområdet.

Bland annat har aktivisterna upprörts av företagets dryga återvinningsavgifter. 30 dollar ska de ha betalt för att ta hand om din gamla dator. Gruppen anser också att Apple har gjort det svårt att ersätta batterier i sin musikspelare.

1,8 ton material till en bildskärm

Apple är dock inte den första datortillverkaren som får kritik för sin miljöverksamhet. Inte konstigt med tanke på vilka energimängder som går åt vid tillverkningen.

För att tillverka en 17-tums bildskärm går det åt lika mycket material som vid tillverkningen av en mellanklassbil. För att tillverka en minneskrets går det åt 1,7 kilo fossila bränslen och 32 kilo vatten, och då väger den färdiga produkten ynka två gram.

För att tillverka bildskärmen går det åt 240 kilo fossila bränslen, 22 kilo kemikalier och 1 500 kilo vatten, vilket framgår av en rapport från United Nations University, skriver Computer Sweden.

Per Mattsson