Låt musiken ljuda

TEKNIK

8 råd till dig som ska köpa mp3-spelare

Stirra dig inte blind på funktioner.

Välj välkända märken.

Och byt ut hörlurarna.

Det är några av råden som prylportalen.se ger till dig som ska köpa mp3-spelare.

1. Vad ska du använda spelaren till?

Det här är den första frågan som du måste ställa innan ett eventuellt köp. Ska du bara lyssna på musik eller ska den även användas för att titta på film och bilder? Hur mycket minne behövs och hur mycket extra är du beredd att betala för ytterligare funktioner som Wifi eller pekskärm?

2. Vad får den kosta?

Det här är också en viktig fråga, priset på mp3 eller mediespelare har gått ner det senaste året och nu kan du få en riktigt bra spelare under eller omkring en tusenlapp. Denna prisklass är tillräckligt bra för den som vill ha något fungerande och bra men inte alltför extravagant. Kolla priser och utbud i flera butiker och på nätet och jämför innan du handlar.

3. Funktioner är inte allt

Stirra dig inte blind på hur många olika funktioner spelaren har. Visserligen är det bra med många möjligheter, men behöver du verkligen de där extrafunktionerna som röstinspelare eller kalender. Tänk efter vad som är viktigast och välj därefter.

4. Musik, video eller både och?

Vad är viktigast för dig? Blir det mest musik eller vill du ha både och? Om valet är video så bör du tänka på hur stor skärmen ska vara. Tänk på att skärmen på en mobiltelefon är ungefär två tum och det är i minsta laget. Här blir även minnet viktigt då videofilerna tar en del plats. Ska spelaren vara hårddisk eller flashbaserad? För att kunna titta på video behöver du även konvertera dina filer innan de kan användas i spelaren. Vilka format stöder den modell som du vill ha?

5. Välkända märken är bättre

Just nu förekommer det mängder av olika spelare i butikernas hyllor. Några är kända varumärken, några är relativt okända. Precis som när det gäller all hemelektronik så är det bättre att välja ett känt varumärke. I de allra flesta fall får du en bättre produkt än om du väljer ett okänt varumärke.

6. Läs på först

Om du är osäker så är det bra om du först läser tester på den spelare som du vill köpa. På prylportalen.se hittar du flera produkttester samt mängder av tips och råd inför ditt köp. Glöm heller inte att ställa frågor om det är något du undrar över när du befinner dig i butiken.

7. Testa produkten

Om du vet vilken spelare som du vill köpa ska du fråga i butiken om du får känna på den. Hur känns den? Är menyerna bra? Hur lång är batteritiden? Hur ligger den i handen? Testa ordentligt i butiken och om du är nöjd, slå till och köp den.

8. Byt ut hörlurarna

Tyvärr så är de medföljande hörlurarna ofta av mindre bra kvalitet. Det kan löna sig att lägga på några hundralappar för att få ett bättre par. Det finns flera olika alternativ att välja mellan. In-earlurar är ett bra val då de sitter inne i örat och ger ett bättre ljud samtidigt som de stänger ute störande ljud från omgivningen.

Läs fler nyheter från Prylportalen

Andreas Rauch , Prylportalen

ARTIKELN HANDLAR OM