Nya datorer ett hot mot din hälsa

TEKNIK

Ny studie: Luften blir dålig i rum med många datorer

Nya datorer på kontoret brukar glädja.

Men en ny undersökning visar att de skapar en rad problem – och allvarligt försämrar luften.

Danmarks Tekniska Universitets (DTU) centrum för inomhusklimat presenterade i går en ny undersökning som förvånar datortillverkare.

Många datorer i ett och samma rum skapar dålig luft. Och värst är det med nya maskiner.

Kretskort och andra delar i datorn behandlas nämligen med en rad kemikalier. Under det första halvåret i bruk bränns kemikalierna sakta bort – och ger en luft som skapar irritationer i näsa, mun och hals.

- Vi kan inte dokumentera att människor blir sjuka av luften, men de arbetar mindre effektivt och upplever luften som betydligt sämre. Hela 41 procent som arbetade i försöksrum med nya datorer tyckte att luften var oacceptabel att arbeta i, säger forskaren Geo Clausen, som gjort undersökningen, till danska Jyllands-Posten.

- I samma test i ett rum utan nya datorer var det bara 14 procent som tyckte att luften var oacceptabel.

Dålig luft dyrt för företagen

Riktigt bra blir datorerna efter ett års användning, men redan efter ett halvår märks betydande skillnader. Och den dåliga luften får ekonomiska konsekvenser – uträkningar visar att danska företag förlorar mellan en till två miljarder danska kronor varje år. Tillverkarna är förvånade.

- Vi har inte sett undersökningen, men vi är alltid intresserade av de nya resultat. Och om det visar sig att att våra produkter kan så gör vi det, säger Hewlett-Packards informationschef Henrik Kirkeskov till tidningen.

Mattias Lundell

ARTIKELN HANDLAR OM