Fixa en iPad – före alla andra

TEKNIK

Men det kostar om man vill vara först med succéprylen

Foto: Jubel Till vänster: En av de första köparna av Apples iPad.

iPads lansering i Sverige försenas kraftigt.

Men misströsta inte, det går att få tag på succéprylen – för 15 000 kronor.

Åttonde maj var en tung dag för Sveriges teknikälskare. Apple meddelade att lanseringen av iPad kommer skjutas upp till augusti eller september. Succéprodukten, som sålt i över en miljon exemplar i USA, får istället säljas i Australien, Kanada, Frankrike, Tyskland, Italien, Japan, Spanien och Schweiz.

Importera från USA

För de som verkligen vill ha läsplattan finns dock en lösning: importera den från USA. Men det kostar att ligga på topp – närmare bestämt 15 293 kronor om man vill ha värstingmodellen iPad 3G 64GB. Dyrare än du trodde? Aftonbladets prylexpert Peter Pettersson har förklaringen.

– Många stirrar sig blinda på att amerikanska priser är så låga. Det man måste komma ihåg är att de marknadsför sina produkter utan moms. Den skiljer sig i alla delstater och till och med inom delstater med olika städers momssatser, säger han.

Kan komma i augusti

Vill man köpa iPad på annat sätt finns det andra alternativ. Blocket är ett, sajter inom EU är ett annat. Det enda som är säkert är att många Svenskar kommer få tråna efter läsplattan ett bra tag framöver.

– Jag tror att iPad kommer tidigast i augusti till Sverige, säger Peter Pettersson.