Så lätt kan din mobil kapas

Din nya mobiltelefon kan läcka som ett såll.

Den är lätt att ta över, skicka sms med, och avlyssna.

Iphonen och andra så kallade smarta telefoner har usel säkerhet, visar Rapports granskning.

De smarta telefonerna är praktiska eftersom de har pekskärm och går att surfa med.

Och de är omättligt populära.

Fungerar som en dator

Försäljningen av telefonerna har ökat explosionsartat på senare tid. Enligt Rapport har 316 000 smartphones sålts under andra kvartalet i år. Från april till juni ökade försäljningen med 411 procent jämfört med samma period förra året.

Men många användare känner inte till att deras smartphone fungerar som en dator – fast utan skydd i form av brandväggar och antivirusprogram.

Det gör telefonen lätt att kapa.

Hacker kan ta över

– Det är lite grand som att kliva 20 år tillbaka när man använde datorer utan att ha några egentliga skydd, man förlitade sig på att den som skickade saker inte var ond eller hade någon avsikt, säger André Rickardsson, IT-säkerhetsexpert till Rapport.

Med hjälp av virusinfekterde sms, e-post, eller genom att sitta vid en så kallad hot spot kan en hacker ta full kontroll över telefonen. Det går att se allt som finns i mobilen, kameran kan aktiveras och ta bilder, mikrofonen användas, och samtal kan spelas in.

Används i regeringskansliet

Dessutom går det att komma åt användarens kalender.

– Då kan jag schemalägga så att när mötet börjar startar en inspelning, säger IT-säkerhetsexperten Joel Eriksson.

De smarta telefonerna används av personer i samhällsviktiga positioner, bland annat inom regeringskansliet, enligt Rapport. Men det är oklart vilka användarna är.

Aftonbladet söker Apple, som tillverkar Iphone, för en kommentar.

Publisert: