Lås upp din mobil direkt

TEKNIK

Nu är du inte längre bunden till en operatör

Nu kan du låsa upp din mobil direkt utan att vänta ett år.

Flera företag erbjuder sig att öppna mobiltelefoner som låsts till en operatör.

- Det kan bli ett stort problem i framtiden, säger Johan Holmberg på Vodafone.

Foto: ENKEL TEKNIK Företag erbjuder nu kunder att låsa upp mobiltelefoner som låsts till en operatör. Tekniken är enkel - företaget skickar en kod till kunden.

I Sverige är det främst Comviq och Vodafone som subventionerar mobiltelefoner för kontantkort. I gengäld kan kunden bara använda mobilen i deras egna nät.

Vanligast är att den låses till en operatör i ett år. Först därefter kan kunden låsa upp telefonen mot en avgift på mellan 395 och 495 kronor.

Tidigare har det på internet funnits "idealister" som mer eller mindre gratis erbjudit sig att öppna låsta telefoner.

Men nu finns ett halvdussin företag som gjort det till sin affärsidé att erbjuda tjänsten. Priserna ligger på mellan 200 och 300 kronor.

- Verksamheten är laglig. Och vi gör inga ingrepp i telefonerna, säger Stefan Olsson, som tillsammans med Stefan Olgarsson driver Mumien.se som öppnar låsta mobiler.

Skickar ut kod

Tekniken är relativt enkel. De företag som utför upplåsningen har tillgång till de koder som krävs. Dessa skickas ut till kunden med e-post. Där finns också instruktioner om hur man går till väga.

För närvarande går det att låsa upp mobiltelefoner från Nokia, Motorola, Panasonic och Siemens.

Svensk-japanska SonyEricssons mobiler är dock inte lika enkla att knäcka låset på. Där krävs att man med en kabel kopplar mobilen till en dator för att ta bort låset.

"Sämre villkor"

- Vi har hittills valt att inte syssla med det eftersom det kräver att mobilen skickas till oss, säger Stefan Olsson.

Branschorganisationen Mobiltelebranschen, MTB, är inte glad över utvecklingen.

- Än så länge är det inte lika vanligt i Sverige som i andra länder. Men fortsätter det kommer det att leda till försämrade erbjudanden och sämre konsumentvillkor, säger Mats Kolme, vd på MTB.

Spara upp till 1 600 kr

Peter Pettersson

ARTIKELN HANDLAR OM