Ladda batteriet med ditt blod

avDino Stén

Kroppsvätska kan ge ström i framtiden

Foto: Jupiter

In med nålen i armvecket.

Koppla slangen till mp3-spelaren eller mobilen.

Öppna kranen och vips kan du ringa fast batteriet är nere på rött.

Fantasi? Helt klart otroligt men inte helt omöjligt.

För i framtiden kan kroppsvätskor komma att fungera som energikälla till mindre elektriska apparater.

Länge har det forskats i ämnet. Tack vare skarpa hjärnor vid University of British Colombia i Vancouver, Kanada, har man fått fram ett batteri som i princip kan laddas med hjälp av mänskligt blod.

Ström ur blodsocker

I varje batteri finns en cell med jäst som kan utvinna energi ur blodsockret som leds in i batteriet. Jästcellen kan enligt New Scientist producera 40 nanowatt elektricitet. Inte så mycket, men kombinerad med en kondensator som lagrar spänningen skulle batteriet kunna fungera som energikälla till pacemakers och andra inopererade apparater. Även jästen skulle kunna genetiskt modifieras för att öka sin verkningsgrad.

Restprodukter ett problem

Det som än så länge sätter stopp för biobatteriet är restprodukterna som uppstår i jästcellen när blodsockret omvandlas till en elektrisk spänning. Resterna skadar jästen och måste ur batteriet. Men släpps de ut i blodomloppet riskerar man få blodförgiftning. Och finns ingen rening av batteriet dör det i kroppen, allt enligt New Scientist.

Batteriet ska ingalunda ses som en lösning på höga blodsockervärden. Däremot kan det vara ett steg mot elektroniska implantat som inte behöver få nya batterier.