Teknik

Barn blir smartare av att spela dataspel

TEKNIK

Barn som regelbundet spelar dataspel blir bättre på koordination och på att koncentrera sig, visar en brittisk studie.

"Mamma, jag vill ha!" Nu har barnen ännu ett argument i spelbutiken. Man blir smartare av att spela dataspel, enligt ny brittisk forskning.
"Mamma, jag vill ha!" Nu har barnen ännu ett argument i spelbutiken. Man blir smartare av att spela dataspel, enligt ny brittisk forskning.

Studien slår hål på myten om den introverte datanörden. Tvärtom visar det sig att barn som spelar mycket dataspel får fler kompisar och blir mer välanpassade än barn som till exempel ägnar sig åt att läsa eller se på tv på fritiden.

- Människor som spelar dataspel regelbundet verkar utveckla en mental förmåga som vi hittills bara har kunnat se hos proffsidrottsmän och människor i krävande yrken, såsom astronauter, vars liv hänger på att de är koncentrerade och koordinerade, säger Jo Bryce, som lett studien, till Sunday Times.

- Kroppen och hjärnan samarbetar bättre än hos de flesta andra människor, tillägger hon.

Psykologiska test

Undersökningen gick till så att Bryce med kollegor besökte speltävlingar och lät deltagarna genomgå psykologiska test och fylla i frågeformulär. Samma test gavs till elitidrottsmän och andra grupper.

Bara en liten grupp av de dataspelande ungdomarna var extrema användare. I snitt spelade ungdomarna 18 timmar i veckan, men lade ner lika mycket tid på att läsa, sporta och umgås med vänner.

- De verkar kunna fokusera bättre på det de gör och hade generellt bättre koordinationsförmåga. Kunskaperna de lärt sig på datorn verkar kunna användas i verkligheten, säger Jason Rutter på regeringens socioekonomiska råd, som sponsrat forskningen, till Sunday Times.

Lotta Holmström

Publisert:

Aftonbladet

/

Teknik