Smidig mediaspelare fixar internet till TV:n

avPeter Pettersson

TEKNIK

Pryl testar nya Iomega Screenplay TV

Nu kan du ansluta Internet direkt till tv:n.

Youtube, video och även torrenter går att se utan dator.

Pryl har testat Iomegas nya mediespelare som bara kostar en dryg tusenlapp.

Foto: Iomega

Det finns flera olika sätt att se på strömmande video på sin tv. Det på sitt sätt enklaste kanske är att koppla datorn direkt till tv:n. Det fungerar, men är lite otympligt om det rör sig om en stationär dator och kan även vara det med en bärbar. Det finns inte alltid plats i tv:n närhet för dator.

Ett annat alternativ är en lite dedikerad dator som till exempel en Mac Mini som ansluts direkt till tv:n och som man sedan styr via tv:n med hjälp av trådlöst tangentbord och trådlös mus. Fast det är ganska dyrt. Det går på runt 6 000 kronor.

Mindre än en pocketbook

Om man vill komma undan billigare och ändå få tillgång till ungefär samma funktioner kan en mediespelare vara lösningen. De finns både med hårddisk (lite dyrare) och utan.

Iomegas nya burk som fått det långa namnet Screenplay Tv Link Director Edition saknar hårdisk men går å andra sidan inte på mer än 1 200-1 300 kronor.

Det är en lite behändig apparat som är mindre än en pocketbok. Man kan ansluta den till tv:n via scart och vill man ha bättre bild även via komposit eller kanske ännu hellre hdmi.

Busenkel att använda

Den är rätt lättstartad. Någon riktigt användarhandbok finns inte i kartongen. Den får man hämta på Nätet om man behöver den. Men de flesta klarar sig nog via menysystemet som är självförklarande till stor del.

Vill man se på Youtube är det egentligen bara att ansluta sin Tv Link till nätverket - via ethernetkabel - och slå på tv:n, välja Youtube och börja titta.

Så långt är allt busenkelt.

Det mera komplicerade kommer om man vill se eget videoinnehåll eller till exemel torrenter som också går att nå från Tv Linken.

Då måste man skapa en användare hos Iomega och sätta upp särskilda mappar på sin dator som TV Linken ska söka i. Det går det också, men skulle ha kunnat vara betydligt enklare. Men ett av skälen till att det behövs är att den billigare mediespelaren inte har egen hårddisk.

Ingen inbyggd WiFi

TV Link har ingen egen inbyggd wifi-anslutning. Den finns som tillbehör. Lite synd. I dag borde sådana funktioner vara inbyggda tycker jag.

Är det något att köpa? Ja, för den som vill kunna göra en smidig installation som kopplar tv:n till Nätet och från vilken man kan se egen video, Youtube och torrenter som är den ett prisvärt alternativ. Lite tålamod behövs dock till en början när man ska få allt att fungera som det ska.