Hemelektronikens Oscars-utdelning klar

Foto: Samsung R8 fick pris som bästa hd-ready lcd-tv. R8-serien finns i ett 15-tal modeller från cirka 5 000 kronor.
TEKNIK

Utmärkelser är något som alla tillverkare inom hemelektroniken vill ha.

Nu står det klart vilka som får de prestigefyllda EISA-priserna i år.

Totalt är det 75 branschtidningar runt om i Europa som ingår i EISA – European Imaging and Sound Association – och som varje år delar ut drygt 60 priser inom olika kategorier. Allt från foto till videokameror, tv, ljudanläggningar, tv, mp3-spelare och mycket till är de olika kategorierna som har priser.

För tillverkarna runt om i världen är det mycket värdefullt att få dessa priser och de allra flesta använder utmärkelserna i sin marknadsföring.

Miljövänlig tv

Hos Samsung är glädjen stor för sina fyra priser. Samsungs lcd-tv, R8 som fick pris för bästa hd-ready lcd-modell har faktiskt också en nordisk touch.

- Ja, det stämmer. Faktum är att ett designteam från Korea åkte till Norden för att hitta inspiration och inspirationen till designen av just R8 kom från just denna resa, berättar Erik Johannesson på Samsung i Sverige.

Hos Sony är också gläjden stor över totalt fem priser, varav ett är av den udda sorten. Det handlar nämligen om ett pris som hos EISA kallas för Green television. Det handlar helt enkelt om en tv som är miljövänlig. Här används inga hälsofarliga lösningsämnen i plasten eller något bly i lödtennet. Dessutom drar tv:n lite ström.

Tung tiltel

Panasonic fick fyra priser, däribland den tunga titeln bästa hd-plasman för sin PX70, något som de självklart bör vara nöjda med. Dessutom fick Panasonic priset för årets videokamera, bästra dvd-inspelaren och bästa kompaktkamera.

LG fick totalt tre priser. Föga överraskande fick de priset för ”bästa hd-spelaren” för sin LG BH100. Dessutom för bästa kompaktsystem, LG FA/FB 162 och bästa mediaspelare FM37.

Niclas Lidström
Prylportalen