Kolla: Så blir designen i framtidens nya hus

”Minskar energianvändningen med 60 procent”

I Sverige byggs just nu ett av framtidens energismarta hus, Villa Solgläntan.
Det har modern interiör, öppna ytor, solpaneler – och rekordlåga energikostnader.

– Sammantaget kommer energianvändningen minskas med 60 procent eller mer, säger A-hus designer Helena Andersson, i ett pressmeddelande.

I ett samarbete mellan hustillverkaren Derome och SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut i Borås har en helt ny typ av hus tagits fram. Det är Villa Solgläntan, ett unikt enfamiljshus som blir det allra senaste tillskottet i A-hus villasortiment.
Huset har utvecklats med den allra senaste tekniken, med fokus på såväl energieffektivitet som design, och kommer inte bli dyrare än en ”vanlig” nyproducerad villa. Sammantaget kommer energianvändningen att kunna minskas med 60 procent, något som är snällt såväl mot husägarens plånbok som miljön.

– Vi har inte krånglat till det utan satsat på det som är mest efterfrågat just nu, men med funktionella lösningar som en ”klimatsluss” i form av en farstu och vinterträdgård, säger Helena Andersson i pressmeddelandet. 

Både bergvärme, jordvärme och ftx-ventilation

Ett första forskningshus kommer att monteras i SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut i Borås och användas som forskningscentrum om framtidens boende – i full skala.
I sin utformning är Villa Solgläntan traditionell, men eftersom det är en forskningsvilla har den utrustats lite mer, med den absolut senaste tekniken. På husets södersida har man installerat solceller och utöver det finns både bergvärme, jordvärme och så kallad ftx-ventilation, som återvinner värme från kall luft.

– Vi har borrat hål, men kommer främst köra med jordvärmen. Enligt våra beräkningar är det vad som ger den lägsta årsenergiförbrukningen – även om berg- och jordvärmen ligger nära varandra, säger Lisa Ossman, projektledare på SP, till Ny Teknik.
Huset har även fått installerade sprinklersystem och olika typer impregnerat trä för en senare utvärdering. Utöver det räknar SP med att kunna använda huset för att forska om smarta nät, fuktsäkra badrum, brukarbeteenden, nya typer av värmepumpar samt spisfläktar för lågenergihus.

Publisert: