Sony

Sonys senaste LED-högtalare – mer än bara blinkande ljus

Black Friday test: Sony SRS-XB41 och SRS-XB31

Av: 

Torstein Norum Bugge

Test: Sony SRS-XB41 och SRS-XB31.
Test: Sony SRS-XB41 och SRS-XB31.

TEKNIK

De blinkar, och ger numer dessutom ifrån sig ett bra ljud.
Sonys LED-högtalare har verkligen steppat upp sedan förra året, tycker Tek.no:s expertreporter.

Sony kombinerade förra året bra ljud med LED-belysning i sin lekfulla SRS-XB30 och fick både ris och ros.

Visst var högtalaren helt okej, men ljudkvaliteten var rätt och slätt inte helt i nivå med de bästa alternativen där ute. Fast basåtergivningen och volymen fanns inte mycket att orda om. Här visade Sony tydligt vad de ansåg att målgruppen – urbana, unga människor – var ute efter när de tog fram högtalaren.

Samma recept har använts när tillverkaren tagit fram årets arvtagare: säg hej till XB41 och XB31, som både lyser och spelar låtar.

Om Sonys målgruppsantagande stämmer? Nå, det får stå för dem. Undertecknad räknar sig själv som både relativt urban och ung, och har inga problem med att uppskatta bra ljud även utöver det högljudda och djupa. LED-belysning har heller aldrig utgjort ett krav för min del, när högtalare ska väljas.

Med det sagt: gud vad festligt det är med de här lamporna! Medan Sony förra året nöjde sig med en enkel ljusslinga och några små strobe-lampor, har årets modeller fått långt mer omfattande belysning.

XB41-modellen är definitivt den mest uppseendeväckande, med stora strobe-ljus, ljusringar runt högtalarelementen och – inte minst – en stor ljusring som sträcker sig längs med hela högtalarens framsida och sidor.

Vidare är lamporna fullt kontrollerbara genom Sonys Music Center-app, som sedan sist vi testade den har blivit ett par snäpp bättre. Till exempel är det nu bra mycket enklare att köra flera av de här högtalarna parallellt. Om du alltid vill att lamporna ska lysa vitt, är det fullt görbart.

Du kan också välja olika lägen för synkronisering och effekter på låter, förutom standardvalet ”RAVE”. Precis som namnet antyder kommer högtalaren med ”RAVE” aktiverat, tja, blinka och lysa relativt febrilt i takt med musiken. Det här fungerar väldigt bra när låtarna har mycket bas och slagverk, men desto sämre när det är lugnare och mer melodiskt.

LMFAO:s ”Party Rock Anthem” är med andra ord ganska trevlig att se på, medan rave-stämning på Strauss wienerklassiker ”An der schönen blaunen Donau” mest blir skrattretande.

Vi nämner detta mest eftersom vi antar att de flesta som köper den här högtalaren inte kommer att ladda ner appen, utan snarare bara ansluta med bluetooth och låta allt hända. Det fungerar bra det också, men kom ihåg att om du faktiskt vill ha en annan form av algoritm för belysningen, så finns många valmöjligheter. Se bara här under:

Music Center-appen från Sony.

Sony har emellertid inte full kontroll över sina appar, för utöver Music Center-appen finns även en egen app ”Fiestable”, med enbart ljus- och DJ-effekter på XB-högtalarna – trots att det mesta av detta låter sig göras via Music Center-appen.

I Fiestable-appen får du emellertid tillgång till fullkomligt anpassningsbar belysning, och inte bara förhandsdefinierade inställningar. Du kan också spela upp olika effekter efter eget behag, som reggaehorn, trummor, koskälla, en röst som säger ”come on”, och en rad andra saker.

De här sakerna kan också provoceras fram genom att slå till högtalaren antingen framtill, ovanpå, bak, eller på någon av sidorna. Det här smiskandet kontrolleras annars via Music Center-appen. Resultatet är att du utan tvekan kan bli den mest hatade personen på festen, och undertecknad kan komma på många vänner som i något påverkat tillstånd nog hade fråntagits rätten till både app och smisk på livstid.

Det är helt enkelt helt förfärligt irriterande stökiga effekter, och Sonys lösningar uppvisar över huvud taget inget sammanhang i var effekterna ligger lagrade eller kan styras i från. Men festligt? Jo visst. Till en viss grad. Men för det mesta är det inte direkt balsam för själen att lyssna på.

För sakens skull: japp, ljuset kan också stängas av helt, och du behöver itne ens använda appen. En särskild knapp på baksidan fixar biffen.

Det är helt enkelt helt förfärligt irriterande stökiga effekter, och Sonys lösningar uppvisar över huvud taget inget sammanhang i var effekterna ligger lagrade eller kan styras i från. Men festligt? Jo visst. Till en viss grad. Men för det mesta är det inte direkt balsam för själen att lyssna på.

För sakens skull: japp, ljuset kan också stängas av helt, och du behöver itne ens använda appen. En särskild knapp på baksidan fixar biffen.

Fiestable är en konstig app. Effekterna är rent ut hysteriska, och gränssnittet helt förfärligt.

Men hur är egentligen ljudkvaliteten?

Så där! Då var vi klara med de här lamporna. Hur är det då med ljudkvaliteten? Du köper ju trots allt en högtalare för att spela musik, inte för att hänga i taket som en väldigt dyr diskokula.

Nå, först och främst spelar bägge två väldigt basfyllt så som de är installerade rätt ur förpackningen, men via appen kan du lyckligtvis byta från EXTRA BASS till STANDARD. Då spelar de mycket mer balanserat, och särskilt storebror XB41 upplevs som relativt luftig även upp mot högre volym.

Appropå det: de här spelar högt. Ljudtrycket är till exempel långt över det du får från UE:s Boom- och Megaboom-serier, och fyller utan problem ett relativt stort rum, som vardagsrummet.

Sony SRS-XB 31 är kompakt och läcker i vit utförande. Materialanvändningen ger långt mer premiumkänsla än förra året.

Precis som UE har nu även Sony en kedjekopplingslösning som låter dig koppla samman upp till 100 enheter samtidigt, och dessutom något enklare. Via en knapp som kallas WPS (Wireless Party Chain) dold bakom den vattentäta gummiluckan på baksidan av XB41 kopplar du enkelt ihop flera högtalare.

XB31 har en motsvarande knapp, och genom att helt enkelt trycka in den på bägge två kopplas de automatiskt ihop – och är redo att ta sig an nya Sony-högtalare. Om du inte vill att vem som helst men XB-högtalare ska kunna koppla in sig kan du i stället använda ”add”-knappen. Då kopplas bara de två du själv väljer i en sluten krets.

Sedan i fjol råder inga tvivel om att ljudkvaliteten har höjts, så länge standard-inställningen är aktiverad alltså. Ljudet är både varmare och fylligare, även på XB31-modellen. Där de båda högtalarna inte är som starkast, är framför allt på instrumentseparation och generell upplösning i toppen. Här kan de olika spektrumen i bland upplevas som en pingisboll mellan olika överväganden.

Sony SRS-XB 41 är stor, men också väldigt solid. Meterialen är ett stort kliv upp från i fjol.

Detta gäller i synnerhet i EXTRA BASS-läget, som i gengäld ökar både volym och – så klart – basåtergivning kraftigt. För festbruk passar detta självklart ypperligt, särskilt om högtalarna får stå i ett hörn och på något stabilt som ljuden kan få fortplanta sig i.

Till skillnad från vad Sony antyder i reklamen, passar nämligen varken XB31 eller XB41 särskilt bra för att bäras runt medan de spelar; de är ganska kräsna kring var de placeras. Detta beror så klart på att elementen primärt skickar ut ljuden i en riktning: rakt fram. Detta till skillnad från exempelvis JBL:s och UE:s alternativ, som sänder ut ljudet åt alla håll.

Om du har två XB-högtalare får du emellertid tillbaka lite genom att du kan uppnå ett bra mycket bättre stereoperspektiv om du tillägnar varje högtalare en egen stereokanal. Det här visar för övrigt Sony i en annan video, där du också kan se hundratals XB-högtalare sammankopplade.

Slutsats – i år stämmer både pris, ljud och funktionalitet

Den stora frågan vi nästan alltid ställer oss i tester som detta, är så klart om produkten lever upp till priset du får betala. Förra året var det precis det som höll tillbaka XB30; den kostade helt enkelt för mycket, sett till vad den levererade och vad konkurrenterna kunde erbjuda.

I år ligger XB31 emellertid bara en hundralapp över – och den direkta arvtagaren XB31 en bra bit under – XB30-priset. Det gör särskilt den förstnämnda till ett bra köp, men även XB31 ger bra valuta för pengarna.

Vi uppskattar emellertid mycket med just XB41 att den kan laddas både (snabbt) med en apparatingång, samt även (segare) med en micro-USB-ingång. XB31 kan bara micro-USB, men det i sig är en stor uppgradering; i fjol hade ingen av dem det, och att släpa med sig en egen laddare bara till högtalaren är mer än i alla fal undertecknad orkar. Batteritiden hos båda är i alla fall superbra.

Sony SRS-XB41 och SRS-XB31.

Volymen och basåtergivningen är definitivt fortfarande de främsta säljpunkterna för Sonys partyhögtalare, och om du har en Sony-telefon får du dessutom LDAC-stöd och därtill bättre ljudkvalitet.

Men ändå; det är just den generella ljudkvaliteten vi tycker sämst om, särskilt med EXTRA BASS-läget (som också är standardaktiverat). Här finns det klart bättre alternativ, alternativ som också sänder ut ljudet i ett bredare område än dessa.

LED-belysningen är för all del trevlig, men vi väljer att inte lägga allt för stor vikt vid den. Om du tillhör målgruppen för sådant, tja, då vet du nog redan det. Vi är bara glada för att Sony nu i alla fall inte tar ett överpris för ljuset och effekterna, och levererar en väl prissatt ljudprodukt oavsett användningsområde.

Sony SRS XB31 får betyget 7,5/10 och Sony SRS XB41 får 8/10 av tekniksajten Tek.no, som genomfört och först publicerat testet.

Fördelar med Sony SRS-XB31:

 • Vatten- och dammtät, stöttålig
 • Högljudd och bra tryck i botten
 • Väldigt bra batteritid
 • Laddas med micro-USB
 • Superenkel kedjekoppling
 • Blinkar i takt med musiken

ANNONS

Sugen? Hitta bästa pris på Sony SRS-XB31 här

Extern länk från Prisjakt

Läs mer

Saker att fundera över:

 • Kunde vara mer detaljerad
 • Appen krånglar till saker lite grann
 • Placeringskräsen
 • Skickar ljudet i enbart en riktning

Fördelar med Sony SRS-XB41:

 • Vatten- och dammtät, stöttålig
 • Spelar väldigt högt och med mycket bas
 • Fantastisk batteritid
 • Laddas med apparatingång ELLER micro-USB!
 • Superenkel kedjekoppling
 • Blinkar i takt med musiken

Saker att fundera över:

 • Appen krånglar till saker lite grann
 • Ljudbilden kunde vara mer separerad och detaljerad
 • Skickar ljudet i enbart en riktning
 • Placeringskräsen

Alternativ till Sony SRS-XB31 och SRS-XB41:

Ultimate Ears UE Megaboom 3

Standardreferensen vad gäller vattentäta, högspelande högtalare i blåtandkategorin är UE:s Boom och Megaboom. De två matchar både storleks- och ljudmässigt XB31 och XB41 i stor utsträckning, men båda kostar med och levererar inte lika hög volym.

De är emellertid både mer lätthanterliga och skickar ut ljudet åt alla håll, och är definitivt goda val!

Libratone Too

En annan välspelande bluetooth-högtalare är danska Libratones Too. Här är det både basåtergivning och ljudkvalitet som är i högsätet, och den bjuder också på en öppen och luftig ljudbild.

Priset har dessutom sjunkit avsevärt de senaste månaderna, vilket gör Too till ett väldigt bra köp.

Bose Soundlink Mini II

Boses Soundlink Mini 2 är en väldigt välspelande liten sak, och slår flera i samma storleksklass. Den har betydligt mer djupbas att bjuda på än både till exempel Boom 3 och Megaboom 3, och vi gillar de lite retroaktiga knapparna ovanpå.

Även här har priset kommit ner sig en del sedan lansering.

Publisert:

LÄS VIDARE

Black friday 2018 – Aftonbladet sänder live

ÄMNEN I ARTIKELN

Sony

Tester

Hörlurar & högtalare

Black Friday