Datorer

Kvinnlig hackare greps i Belgien

TEKNIK

Skrev mängder av datorvirus - hotas av fängelse

Belgisk polis har gripit en 19-årig kvinnlig hackare.

19-åringen, som kallar sig ”Gigabyte”, anklagas för att ha både skapat och spridit farliga datorvirus.

19-åringen riskerar nu flera års fängelse och miljonböter.

Den 19-åriga flickan har tidigare medverkat i tv och berättat om sitt virusskrivande. I måndags greps hon i Mechelen tre mil norr om Bryssel. - Hon förberedde att lägga ut nya virus, säger inspektör Olivier Bogaert till den belgiska tidningen La Libre Belgique.
Den 19-åriga flickan har tidigare medverkat i tv och berättat om sitt virusskrivande. I måndags greps hon i Mechelen tre mil norr om Bryssel. - Hon förberedde att lägga ut nya virus, säger inspektör Olivier Bogaert till den belgiska tidningen La Libre Belgique.

Kvinnan, vars riktiga namn inte offentliggjorts, är en 19-årig teknologistuderande som även varit internationellt känd som både hackare och skapare av datorvirus.

Attackerade Microsoft

19-åringen, som bland annat gjorde sig känd genom ett angrepp på Microsoft, har tidigare bland annat intervjuats i en tv-dokumentär.

Hon hade fram till i måndags en egen webbsajt där vem som helst kunnat gå in och på ett kontrollerat sätt hämta hem olika typer av virus för att sedan sprida vidare.

Det var i måndags som specialpolis från en styrka inriktad på datorbrott slog till ”Gigabytes” hemstad Mechelen tre mil norr om Bryssel.

19-åringen greps och polisen beslagtog bland annat fem datorer i hennes bostad, skriver belgiska tidningen La Libre Belgique på lördagen.

Dessutom stängde man omedelbart ner kvinnans sajt.

Förberedde nya virus

- Hon förberedde att lägga ut nya virus på sajten, säger inspektör Olivier Bogaert till tidningen.

Enligt polisen är 19-åringen en stor talang med mycket gedigna kunskaper.

- Jag sa till henne att det var tråkigt att hon inte använde sina kunskaper på ett mer positivt sätt.

För drygt ett år sedan berättade ”Gigabyte” om sitt liv och varför hon valt att skapa och sprida virus.

- Jag började skriva enkla datorprogram när jag var sex år. Jag listade ut hur jag skulle göra på min morbrors Commodore 64, sa hon i en tv-dokumentär.

Började som sexåring

Första viruset, en mask, skapade hon som 14-åring. Den tog över skärmsläckarfunktionen på infekterade datorer.

"Gigabyte" är också en av få personer som gjort virus för programspråket C-sharp, även kallat C#, ett kodspråk som används av Microsoft.net. Då var hon 18 år.

Att virus orsakar enorma problem och gigantiska kostnader för miljoner datoranvändare världen över brydde hon sig inte om då tv-kanalen intervjuade henne.

- Det är inte mitt problem. När man tillverkar pistoler så klandrar man inte tillverkaren för att någon annan använder vapnet för att döda.

- Jag skriver virus, men jag sprider dom inte aktivt.

Den belgiska polisen är av en annan mening. ”Gigabyte” släpptes efter 24 timmar, men riskerar nu upp till tre års fängelse.

Dessutom hotas hon av böter på upp till 100.000 euro, motsvarande nästan en miljon svenska kronor.

Caroline Olsson

Publisert:

Aftonbladet

/

Teknik

/

Datorer

ÄMNEN I ARTIKELN

Datorer