En titt in i pokerns framtid

TEKNIK

Förra veckan arrangerades den årliga spelmässan ICE i London, och det var som alltid ett lärorikt besök där. I en tid där mänskligheten producerar historia i högre takt än vad vi hinner konsumera den, är det faktiskt svårt att till fullo inse med vilken svindlande fart gamblingbranschen har vuxit samt ändrat karaktär under de senaste årtiondena.

Kanske kommer framtida forskare att få grepp om fenomenet. Datorspelens framväxt har ju redan nyligen beståtts med en intressant analys, i boken ”Fun Inc: Why Games Are The 21st Century’s Most Serious Business” av Tom Chatfield.

Hur ser då pokerns framtid ut? På onlinesidan kan måhända teknologilösningen ”Web Cam Poker” från Tom Horn Enterprise bli något. Med hjälp av en applikation i Adobe Flash kan man – förutsatt att de har webbkamerorna plåslagna – inte bara se sina motspelare i ögonen i realtid medan man spelar nätpoker, utan också videochatta med dem. En del bör nog därmed byta morgonrocken mot en anständig skjorta, samt raka och kamma sig innan det är dags för kvällens cashgame.

Poker Pod har en framtid

En annan produkt som måhända har framtiden för sig är Poker Pod, från företaget med samma namn. Musen läggs åt sidan utbytt mot en behändig platta med ett antal knappar, med vars hjälp man blixtsnabbt kan syna, höja eller lägga sig, och förstås justera storleken på betarna och höjningarna. Onekligen tidsbesparande för den som spelar på sex eller åtta bord samtidigt.

På livesidan börjar nu marker med inbyggd så kallad RFID-teknologi nå rimliga priser. Med sådana eliminerar man behovet av manuella chipcounts, och kan i realtid uppdatera siffrorna för exakt vad respektive spelare vid bordet har, samt vad som ligger i potten.

Något riktigt skrämmande jag såg på ICE var dock produkten ”Intelligent Disguised Cards Reporting System” från det kinesiska företaget AKK Technology. Den bestod av en kortlek med för ögat absolut osynlig märkning längs sidorna (!), och så en läsare som såg ut som en oskyldig mobiltelefon. Lade man ”mobiltelefonen” på bordet inom synhåll för kortleken, läste den av exakt i vilken ordning korten låg och kunde meddela detta antingen via en diskret audioplugg i örat, eller visa informationen i smyg på en liten separat enhet med bildskärm.

Hade produkten visats upp på en mässa för professionella trollkarlar hade jag förstått det. Men på en gamblingmässa, och med det uppenbara syftet att kunna blåsa motspelarna? Var på din vakt, är allt jag har att säga om saken.

Dan Glimne