Huawei

Huawei Mate 20 Pro – mobilen med precis allt

TEST: Nya Huawei Mate 20 Pro gör det tufft för konkurrenterna

Av: 

Finn Jarle Kvalheim

Huawei Mate 20 Pro.
Huawei Mate 20 Pro.

TEKNIK

Huawei släppte nyss sitt senaste flaggskepp Mate 20 Pro.
Redan nu har Tek.no:s expertreporter gjort ett grundligt test av mobilen, och gillar vad han ser.

I går lanserade Huawei sin nya toppmodell, Mate 20 Pro. Telefonen tar över efter P20 Pro, och påminner på många sätt om en uppgraderad Mate RS Porsche Design, med lägre pris och fler funktioner.

Mate 20 Pro är antagligen den enda telefonen du behöver kolla efter i affären den här hösten och vintern.

Telefonen har varit på väg ett bra tag nu. Under IFA-mässan i Berlin frågade en av Huaweis PR-personer mig vad jag helt hade velat se hos en ny telefon. Vad skulle krävas för att toppa allt som redan fanns på marknaden?

Mannen log stort när jag i brist på bättre fantasi beskrev en kombination av alla de viktigaste funktionerna på marknaden. Han visste nog redan då vad som komma skulle. Och nu vet även vi det.

ANNONS

Vad väntar du på? Beställ Huawei Mate 20 Pro billigast här!

Extern länk från Prisjakt

Läs mer

Kameran på Huawei Mate 20 Pro är enastående bra.

Mate 20 Pro har blivit uppgraderingen som egentligen bara hade Huaweis egen toppmodell att slå. Och det är inte ofta företag lyckas med att understryka tydliga skillnader och stora uppgraderingar från toppmodell till toppmodell.

Apple lyckas sällan, och det är inte heller ofta som Samsung klarar av det. Men Huawei har från Mate 10 Pro, via P20 Pro och nu Mate 20 Pro lyckats med exakt detta.

Här får du ett enormt batteri. Det är ännu lite större än batterierna i de två föregångarna, med sina 4200 mAh. Det håller och håller, och har blivit en sådan telefon som jag glömmer att ladda, eftersom den håller så länge på en ”tank”.

När den väl fått slut på ström går den supersnabbt att ladda upp igen. Huaweis egen snabbladdningsstandard laddar med 40 watt, men du kan också använda trådlös snabbladdning.

Och appropå det; du kan till och med vända på laddfunktionen i telefonen genom att lägga andra telefoner rygg mot rygg för att överföra lite av Mate 20 Pros gedigna strömreserver till ett annat, tommare batteri. Det ska dock nämnas att den här funktionen inte är så värst snabb – men det fungerar som en nödlösning.

Fantastisk kamera med nya funktioner

Från vänster: Full vidvinkel, vanlig 1x, 5x hybridzoom taget med Huawei Mate 20 Pro:s kamera.

Lång batteritid var strängt taget en av de viktigaste egenskaperna med Mate 10 Pro. Det var kameran som verkligen banade vägen för P20 Pro – och här fortsätter Huawei sin färd uppåt.

Det fantastiska nattläget som fungerade i princip som ett inbyggt stativ är fortfarande på plats. Så vitt jag kan se fungerar det precis lika bra som tidigare. Men det har kommit flera nya funktioner till kameran i Mate 20 Pro.

Den allra viktigaste är att svart-vit-delen har bytts ut mot en vidvinkellins. Tidigare var det framför allt LG och Asus som hade en extrem vidvinkel som en del av kamerauppsättningen i sina telefoner. Men nu använder alltså Huawei lösningen som ett extra vektyg i sin låda.

Lösningen fungerar väldigt bra, men precis som när du börjar zooma in med 3x zoom, eller 5x hybridxoom, är även vidvinkeln som kallas 0,6x zoom betydligt mindre ljuskänslig än när kameran är inställd på vanliga 1x-läget, där samtliga tre objektiv används samtidigt.

Du kan själv välja om bilderna du tar ska ha livliga färger, jämna färger, eller ”standard”. Medan P20 Pro hade den automatiska motivväljaren aktiverad som standard, är den inaktiverad i Mate 20 Pro, så att du måste slå på den själv. En del av kritiken mot P20 Pro i våras, handlade just om att den automatiska funktionen inte alltid träffade rätt.

Tre kameror på baksidan av Huawei Mate 20 Pro, precis som hos föregångaren. Skillnaden är att har extrem vidvinkel.

Ansiktslås som fungerar

Både batteritid och kamera är enastående bra i Mate 20 Pro, men även på biometrin har telefonen blivit långt bättre än tidigare Huaweier, och alla andra Android-telefoner på marknaden.

Här får du både ansiktsigenkänning i full 3D, av samma typ som du hittar i Oppo Find X och Apples Iphone X-mobiler. Det innebär att en vanlig utskriven bild inte hjälper om du ska öppna Mate 20 Pro. Själva upplåsningen går också lika fort som hos de snabbaste konkurrenterna, där du bara behöver plocka upp telefonen för att låsa upp den. Du kan även ställa in så att telefonen inte låser upp sig om du inte tittar på den – en restriktion som även Apples Iphone erbjuder.

Huawei Mate 20 Pro har fingeravtryckssensor mitt på skärmen.

Det Apple däremot inte bjuder på är en fingeravtryckssensor mitt på skärmen. Här trycker du bara rätt på skärmen, så öppnar sig telefonen. Huawei hade funktionen på sin Mate RS Porsche Design tidigare i år, men där var inte fingersensorn riktigt lika bra. På Mate 20 Pro räcker det med att lägga fingret på skärmen, medan du behövde trycka ganska hårt på Mate RS för att bli igenkänd.

Här får du alltså båda av de två bästa mobillåsen på marknaden i en och samma telefon.

Nytt sätt att använda Android-telefoner

Google har adopterat svepmenyerna från Apples telefoner – en lösning som strängt taget stammar från ännu äldre Palm-modeller, som som har återvunnits av flera på senare tid.

Även om vi redan har sett Android 9 i Sonys Xperia XZ3, var inte svepfunktionen på plats i den telefonen. Det är de dock i Mate 20 Pro. Lösningen fungerar enastående, och precis så som vi känner den från Iphone X.

Men det är en liten extra twist här; telefonen har ingen tillbakaknapp när den här lösningen är vald. I stället sveper du in från höger eller vänster ytterkant till en liten bubbla dyker upp. Då släpper du, och telefonen hoppar tillbaka. Läsningen är väldigt intuitiv och fungerar bra. Du väljer helt enkelt den sida som passar tummen bäst beroende på hur du håller telefonen.

Bland andra nyheter i Android 9 som Mate 20 Pro också är tidigt ute med finns möjligheten att få översikt över app- och mobilanvändning.

Huawei Mate 20 Pro använder en massa nya funktioner hos Android 9.

Många likheter men...

Det går inte att komma i från att årets knippe telefoner är väldigt lika varandra. Och Mate 20 Pro hittar inte på så många saker som den är helt ensam om. Men den kombination av funktioner som du finner här är helt unik, och allt fungerar mycket bra.

  • Du får den bästa kameran
  • Du får ett enormt batteri som håller länge
  • Du kan ladda Mate 20 Pro trådlöst...
  • Och du kan ladda andra saker trådlöst från telefonen
  • Fingeravtrycksläsaren bor i skärmen...
  • Men ansiktslåset är så pass bra att du sällan behöver visa ditt finger
  • Mate 20 Pro är väldigt tidigt ute med viktiga Android 9-funktioner
  • Ett IR-öga högst upp på telefonen låter dig fjärrstyra din tv
  • Äntligen kan du utöka lagringsutrymmet i en Mate-modell...
  • Men den har gott om plats redan i utgångsläget

Till sist vill vi nämna att Huawei startade designtrenden med graderade metallicfärger i glas. Twisten har sedan härmats av en del andra mobiltillverkare, men Huawei fortsätter likväl med den hos Mate 20 Pro.

EMUI Desktop fungerar både via trådlöst nätverk och kabel. Du kan då använda din Huawei Mate 20 Pro som en dator.

Vi har inte ens gått in på det faktum att smarta lösningar som automatisk av- och påsättning är inbyggt i telefonen, eller hur mycket du kan anpassa Huaweis menysystem. Som förresten också kan bli till en överraskande bra PC-ersättare när du ansluter till storskärmen.

Efter att ha använt Mate 20 Pro de senaste veckorna är det omöjligt att dra några andra slutsatser än att Huawei måste ha skakat om både Apple och Samsung rejält, och jag hoppas för kinesernas skull att de lyckas hålla lagerhyllorna fyllda. För detta är Androiden du har väntat på.

Huawei Mate 20 Pro får högsta betyg, 10/10 av tekniksajten Tek.no, som genomfört och först publicerat testet.

Publisert:

LÄS VIDARE

Cyber Monday – allt du behöver veta

ÄMNEN I ARTIKELN

Huawei

Mobiltelefoni

Tester

Android