Mobiltelefoni

Iphone kan bli dyrare i Sverige

Av: 

Peter Pettersson

TEKNIK

Apple om utlovade 199 dollar: "Vi sätter inga priser"

SAN FRANCISCO. Om en månad börjar Telia sälja Iphone 3g.

Snart kommer det gå att anmäla sig till en kölista.

Men om priset 1 200 kronor plus moms håller är osäkert.

När Applechefen Steve Jobs presenterade den nya 3g- och lågprisversionen av Iphone i går sade han att priset för en minsta 8 gigabytesversionen skulle ligga på 199 dollar (1 200 kronor) över hela världen.

Versionen med 16 gigabyte minne kommer i USA att kosta 299 dollar (1 800 kronor).

Men när man skrapar närmare på det är Greg Joswiak, försäljningsdirektör för Iphone och Ipod, inte lika tydlig.

– Vi sätter inga priser. Det är operatörerna i de olika länderna som gör det. Så det kan förekomma variationer med tanke på att telefonen kommer att säljas i 70 länder under det här året, säger Joswiak.

Momsen varierar

De priser som presenteras i USA är alltid exklusive moms. Det beror bland annat på att den amerikanska motsvarigheten till momsen varierar mellan de olika delstaterna och ibland även inom delstaterna.

– Med tanke på att momsen generellt är högre i Europa än den är i USA är det rimligt att anta att priserna kan bli något högre där, säger Joswiak.

Fast även med ett pålägg på 25 procents svensk moms skulle den enklaste modellen hamna på 1 500 kronor och den dyrare på 2 250 kronor. Sedan återstår det att se var Telia väljer att lägga sig.

Telia tiger

Jan Sjöberg, presschef på Telia, vill i dagsläget inte ge några kommentarer om Iphone:

– Vi får återkomma om det. Just nu kan jag inte säga något om priset i Sverige på Iphone eller hur försäljningen kommer att gå till, säger han till Aftonbladet.se.

Han vill inte heller uppge hur många telefoner som kan släppas för försäljning i Sverige.

Samtidigt som Iphone 3g börjar säljas i Sverige och 21 andra länder den 11 juli öppnas och Iphone App Store. Där kommer program för Iphone utvecklade av tredjepartsutvecklare att finnas till salu. Bland annat kommer man att kunna köpa spel från Sega som Super Monkey Ball och mängder med andra programvaror.

Ipod blir billigare?

– I det testprogram för utvecklare som vi kört hittills har vi runt 4 000 olika företag som är med och skapar program för Iphone. När butiken öppnar slår vi upp dörrarna på vid gavel och låter alla utvecklingsföretag som vill göra program till telefonen, säger Greg Joswiak.

Vad som händer med priserna på Ipod Touch ville Joswiak inte kommentera i går. Men det är rimligt att anta att de sjunker eftersom de med dagens priser skulle kosta mer än en motsvarande Iphone 3g.

Aftonbladets bloggar
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Mobiltelefoni