Birthday stängdes av webbhotellet

TEKNIK

Publicerar känsliga personuppgifter - sidan ligger nu nere

Många människor har reagerat starkt på Aftonbladet.se:s artikel om sajten som publicerar känsliga uppgifter om privatpersoner.

Sidan har nu stängts tillfälligt av webbhotellet, men kommer att öppnas igen.

- Det är inte vår uppgift att agera polis, säger webbhotellets vd Anders Aleborg.

På sajten Birthday.se har det varit det möjligt att få fram uppgifter om när människor är födda och var de bor - även de som har hemligt telefonnummer. Många läsare har reagerat mot publiceringen och Datainspektionen ska undersöka om Berlock Media AB som ligger bakom sajten gjort sig skyldiga till brott mot personuppgiftslagen.

Vid lunchtid i dag stängdes sajten ner av webbhotellet Aleborg Solutions enligt paragraf 7.5 i webbhotellsavtalet, som lyder: ”Abonnenten får ej använda script och liknande funktioner som stör andra abonnenters abonnemang, om så är fallet har Aleborg Solutions rätt att stänga av abonnemanget tills problemet är löst.”

”Överbelastning”

Någon timme senare stod det att sajten var stängd på grund av överbelastning. Enligt Anders Aleborg, vd på Aleborg Solutions är stängningen bara tillfällig.

– Sajten ska vara uppe igen till i morgon bitti, säger han till aftonbladet.se.

I ett mail till Aftonbladet tidigare i dag skrev Anders Aleborg:

”Orsaken till att birthday.se stängdes var på grund av webbplatsen fick så många besökare vilket i sin tur orsakade att servern blev överbelastad. Övriga kunder klagade på deras sidor inte gicka att nå eller var väldigt sega, vilket fick oss att ta beslutet att temporärt stänga webbplatsen.

Det är inte vår uppgift att agera poliser även om vi anser att en webbplats handlar brottsligt.”

Enligt Dagens Nyheters nätupplaga har Birthday nu på grund av kritiken bestämt sig för att ta bort gatuadresser och postnummer.

Tidigare:

Anna Lindström, Daniel Wiklander