Mobiltelefoni

+++ till nya Nokian

TEKNIK

Första GPRS-telefonen - dyr men liten och läcker

Äntligen är den här!

Nokias första GPRS-telefon 8310.

Liten, läcker och det häftigaste är att den lyser upp ett mörkt rum när den ringer.

Men, oj vad dyr den är. Från 4 800 kronor och uppåt. Dessutom saknar den en hel del ny teknik.

Nokia har väntat länge med att komma med sin första GPRS-telefon, men när den är här kan vi konstatera att Nokia har lyckats göra en mycket bra telefon.

Nokia 8310 är otroligt lik föregångaren 8210, i alla fall utvändigt. Nokia har dock satsat hårt på att förbättra den tidigare storsäljaren och gör nu den kanske bästa mobiltelefonen på marknaden.

Vad kan du då göra med det lilla underverket?

Ja, förutom att ringa kan man ladda hem ringsignaler och ikoner, skicka och ta emot data i snabb hastighet med hjälp av GPRS och High Speed.

Att wappa med 8310 fungerar bra, GPRS och High Speed gör att det går lite snabbare än med en vanlig waptelefon. Du kan ta samtal och sedan börja wappa igen utan att behöva börja om från början.

Men Nokia 8310 är framför allt en telefon att stila med. Om du lägger den i ett mörkt rum och den ringer kommer 8310:an att lysa upp hela rummet. Fyra små lampor gör att det genomskinliga skalet lyser upp på ett läckert sätt. Dessutom finns det flera olika skal, upp till 169 olika färgkombinationer.

Röststyrt system

Den har inbyggd FM-radio och är utrustad med ett röststyrt system där du kan sätta på radion, styra profiler, IR-porten och röstbrevlådan med enkla röstkommandon.

Det finns dock några negativa saker med Nokia 8310. För det första är den alldeles för dyr. Priset i handeln kommer inte att bli under 4 500 kronor. Räkna med priser från 4 800 till 5 500 kronor.

Frågan är vilka privatpersoner som har råd med detta. Jag tror att Nokia måste tänka om när det gäller priset på 8310, jämfört med Ericsson, Siemens och Motorola ligger Nokia klart mycket högre. Ericssons nya GPRS-telefon T65 som kommer inom kort kommer att kosta lite drygt 3 000 kronor.

Dessutom finns det mängder med ny teknik som Nokia inte har lagt in i 8310, jag tänker på bluetooth, trippelband och gråskalor i displayen. Allt detta saknar 8310:an och det drar förstås ner betyget något.

Nokia 8310

Test av Nokia 8310

Niclas Lidström (chefredaktör tidningen Mobil)

Publisert:

Aftonbladet

/

Teknik

/

Mobiltelefoni

ÄMNEN I ARTIKELN

Mobiltelefoni