Olagligt se flera kanaler från samma tv-kort

TEKNIK

Företag sålde ”splitter” - tvingas betala nära halv miljon

Ajbaja SmartWi - får inte längre säljas

Cardsplitters som gör det möjligt att se på olika kanaler samtidigt utan tvillingkort är olagliga. Det är konsekvensen av en ny dom i Marknadsdomstolen.

Förra våren skrev vi om hur butiken Teknik Kedjan blivit stämd av Com hem, Boxer och Canal Digital för sin försäljning av en så kallad cardsplitter.

Cardsplittern SmartWi gör det möjligt att se på flera olika tv-kanaler samtidigt utan att man behöver ha extra programkort. En sändare som räcker upp till 20 meter skickar vidare originalkortets krypteringsnycklar till speciella programkort med antenn som pluggas in tv-apparaternas CA-modul.

Snyltande teknik

De tre stora tv-operatörerna anser att cardsplitters bryter mot god marknadsföringssed ”och snyltar otillbörligt på TV-bolagens verksamhet”. I fredags föll domen som ger dem rätt.

Marknadsdomstolen skriver i domen att det inte spelar någon roll att SmartWi bara skickar vidare den krypterade signalen.

Bryter mot dekoderlagen

SmartWi ger abonnenten en ”kodad tjänst i en omfattning som han eller hon inte har betalat för och inte heller har tjänsteleverantörens godkännande till”. Därför bryter den mot dekoderlagen och är olaglig att marknadsföra, skriver Marknadsdomstolen.

Teknik Kedjan förbjuds att marknadsföra SmartWi och måste betala rättegångskostnaderna för tv-operatörerna, 422 125 kr. Om företaget inte lyder domen utdöms ett vite på 750 000 kr.

På företagets hemsida finns (idag måndag) fortfarande SmartWi till försäljning.

Hampus Engstedt/Prylportalen.se