Teknik

Fick interneträkning – på 147 464 kronor

Av: 

Kristina Ohlsson

TEKNIK

Zahra Löngren tog med sig bärbara datorn på semesterresan till Marocko. På fem dagar surfade sonen bort 147 464 kronor.

– Jag fick en chock, nu måste jag varna folk för det här, säger hon.

Tillsammans med sonen åkte hon till Marocko för att fira jul. Några månader tidigare hade 45-åriga barnskötaren Zahra nappat på erbjudandet om mobilt bredband för 199 kronor i månaden. Men att använda det nere i Marocko visade sig vara ett stort misstag. Hemma väntade en räkning på närmare 150 000 kronor.

Efter att Telenor redovisat alla kostnader blev slutnotan betydligt billigare och landade på 32 000 kronor. Men Zahra vill ändå varna andra från att surfa utomlands.

–  Dum som jag var trodde jag att taxan var likadan där. Just nu är det tufft och jag har knappt råd med mat.

Andra taxor utomlands

Andreas Evestedt är informationsansvarig på Konsumenternas tele- och internetbyrå, KTBI, där konsumenter kan få råd i den här typen av frågor.

–  Det här är ett problem eftersom det är helt andra taxor utomlands. Vårt råd är egentligen att inte använda mobilt bredband alls utomlands eftersom man betalar per megabite, alltså för den mängd data man laddar ned.

På Telenor Sverige försvarar man sig med att prisuppgifterna står i bekräftelsebrevet.

–  Och innan man börja surfa utomlands så dyker det alltid upp en informationsruta som berättar att man går över till ett annat nät, säger Rebeca Starco, pressinformatör.

Publisert: