Värme & energi

Så högt blir elpriset i vinter

Av: 

Sofia Yoo

TEKNIK

... Och så här ser avtalstrenden ut just nu

Fjolårets milda vinter höll energiförbrukningen nere.
Men efter den här varma sommaren väntas den stiga igen.

– Samtidigt har folk blivit mer medvetna och taktiska i sina val av elavtal, säger Veronica Östberg, på Kundkraft.

Veronica Östberg,  från Kundkraft.
Veronica Östberg, från Kundkraft.

Den torra sommaren har lett till låga nivåer i landets vattenmagasin. Och samtidigt fortsätter problemen med produktionsstopp i kärnkraftverken, skriver SvD Näringsliv. Vad gäller elpriset förutspår Energimyndigheten ett årsmedelpris på 34,10 öre per kilowattimme. Och för konsumenterna tillkommer skatter och avgifter på det.
Enligt Bo Hesselgren, chef för elkonsumenternas rådgivningsbyrå, är det dock svårt att rådgöra för vilken typ av avtal man bör välja inför vintern.

– Just nu har både de rörliga och bundna avtalen historiskt låga prisnivåer. Det viktiga är att man tecknar ett avtal och undviker tillsvidarepriser, säger han till SvD Näringsliv.

Rörliga avtal en tydlig trend

Under 2013 års första kvartal sjönk priserna på elenergi för alla avtalsgrupper utom de med tillsvidareprisavtal, enligt Energimyndighetens pressmeddelande.
Och tittar man på vilka elavtal som kunderna har valt de senaste åren är trenden tydlig: Det har varit – och är fortfarande – det rörliga priset som har dominerat. En annan trend, menar Veronica Östberg, är att folk har blivit mer medvetna och taktiska.

– Särskilt när det gäller val av avtalsperiod. De rörliga avtalen dominerar fortfarande, men samtidigt börjar de som väljer fast pris inse att det är mer förmånligt under sommarhalvåret, säger hon.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Värme & energi

Energianvändning

Kundkraft