Värme & energi

Här är spelkonsolerna – som drar mest el

TEKNIK

De går på högvarv i vart och vartannat hem.

Trots det är det få som har koll på hur mycket el spelkonsolerna egentligen drar.

– Många tror att TV:n drar mer el eftersom den är större men ofta kan det vara så att konsolen drar betydligt mer el, säger Svante Wikander, handläggare på Energimyndigheten.

Bättre grafik och lägre elanvändning. De senaste tre åren har det hänt mycket i världen av spelkonsoler.  Men trots det finns det vissa spelkonsoler som drar dubbelt så mycket el som andra det visar ett test som Energimyndigheterna nyligen gjort.

Har dubbelt så hög förbrukning

I testet kollade man på skillnaderna mellan de mest populära konsolerna Playstation 3 Slim, Xbox 360 slim, Wii U och Wii.  Och resultatet blev häpnadsväckande.

Både playstation 3 slim och Xbox 360 slim har mer än dubbelt så hög elanvändning är Nintendo Wii U. Båda låg på en elanvändning av 77 watt medan Wii U hamnade på 34 watt. Även om förbrukningen var så mycket lägre kunde speltestarna inte uppfattade några skillnader i spelprestanda.

Den spelkonsol som drog minst el av alla var Nintendo Wii som låg på 14 watt. Däremot hade Wii en sämre grafikkvalitet än de övriga, eftersom den inte har HD-upplösning.

– Det är en betydlig skillnad i spelupplevelse det ska man inte glömma bort. Men samtidigt ligger Wii U klart under de andra med samma prestanda så det visar att det går att spara på förbrukningen, säger Svante Wikander.

Mer än en TV

Men hur mycket är egentligen 77 watt vad kan man jämföra med?

– Om man till exempel tar en TV så kan man lite generellt säga att en ny TV drar ungefär lika många watt som den är tum stor. En 42 tums TV drar ungefär 42 watt, säger Wikander.

Hur håller sig spelkonsolerna om man jämför med att man spelar på en surfplatta eller dator?

– Surfplattorna drar betydligt mindre men spelkonsolerna är bättre än en dator, säger Wikander.

Minimedia

ANNONS EXTERN LÄNK

SISTA CHANSEN! Skaffa ett nytt HBO Max-konto här och få 50 % rabatt – livet ut!

HBO Max

Publisert:

Aftonbladet

/

Teknik

/

Värme & energi

ÄMNEN I ARTIKELN

Värme & energi

Energianvändning