Apple

Apple kan tvingas ändra Iphones laddsladd

Av: 

Josefin Westin

TEKNIK

EU har sedan länge velat att tillverkarnas laddare ska gå till alla mobiltelefoner, inte bara sina egna.
Apple har hittills vägrat – men kan nu tvingas att ändra på Iphones laddsladd.

För snart nio år sedan skrev 14 företag, inklusive Apple, under en överrenskommelse om att arbeta för att skapa en gemensam standard för mobiltelefonladdare - redan då efter påtryckningar från EU-kommissionen, skriver Macworld.

De allra flesta ha hållit sig till det - men inte Apple.

Vilket EU-kommissionen är väldigt missnöjd med och tar nu till med hårdhandskarna.

Ska utredas inom kort

EU-kommissionen ska utreda hur man kan gå vidare och tvinga bland annat Apple att genomföra en ändring av Iphonesladden - så att den även kan passa en androidtelefon.

Enligt Macworld finns det fortfarande nio år efter överrenskommelsen tre olika kontakter - varav en är Iphoneladdaren.

– Givet det otillfredsställande resultatet att få till en frivillig anpassning, kommer EU-kommissionen att genomföra en studie för att se på andra lösningar, säger Margrethe Vestager, EU-kommissionär med ansvar för konkurrensfrågor, enligt Reuters.

Androidtillverkarna av Samsung, Sony och HTC har sedan länge enats om en standard, en variant av USB-koppling, skriver Expressen.

Vill minska på avfallet

Största anledningen till att EU nu har fått nog är att det stora avfallet av elektronik från gamla laddare. Varje år slängs mer än 51 000 ton av förbrukade eller oanvända mobilladdare.

Men EU sticker inte under stolen med att missnöjet hos användarna över att inte kunna använda samma laddare för alla mobiltelefoner också har betydelse.

Enligt Expressen cirkulerar dock uppgifter om att Apple är på väg att vika sig i och med hotet om att Apples egna lightning-sladd ska förbjudas. Från 2019 ska bolaget använda den så kallade USB-C-kontakten för sina produkter, uppger tidningen.

ANNONS

Vill du ladda din mobil smidigare? Här är bästa priserna på trådlösa laddare

Extern länk från Prisjakt

Läs mer

Publisert:

LÄS VIDARE

Nya Iphone – världens bästa mobil just nu

ÄMNEN I ARTIKELN

Apple

Mobiltelefoni

Iphone

Samsung

HTC

Margrethe Vestager