Dell släpper ultrabred skärm – för kontoret

Dells nya skärm är lika bred som två – perfekt för jobbet

Av: Babs Drougge

Publicerad:
Imponera på kollegerna med en ordentlig skärm – Dell UltraSharp U4919DW.
Foto: Dell
Imponera på kollegerna med en ordentlig skärm – Dell UltraSharp U4919DW.

TEKNIK

Dells nya superultrabreda skärm är till skillnad från andra 49-tummare ingen spelskärm. I stället ska den vara en utpräglad jobbskärm – perfekt för kontoret.

Samsung väckte stor uppmärksamhet med sin 49 tums spelskärm CHG90 förra året, och nu kommer Dell med en skärm i samma superultrabreda format, där förhållandet mellan bredd och höjd är 32:9.

Men till skillnad från Samsung har inte Dell nöjt sig med en upplösning på 3840 x 1080 pixlar. På Dell UltraSharp U4919DW ligger upplösningen på 5120 x 1440, vilket motsvarar två skärmar med 2560 x 1440 pixlar bredvid varandra.

Med över 3,2 miljoner flera skärmpunkter att hålla reda på, är Dells skärm emellertid inte avsett för dataspel, vilket Samsungs alternativ är. UltraSharp U4919DW erbjuder bara 60 Hz uppfriskningsrate och Dell har varken besvärat sig med AMD FreeSync eller Nvidia GSync.

Utpräglad jobbskärm

I stället har Dell lagt fokus på att utveckla en skärm för den som vanligtvis använder sin skärm till jobbet. Panelen är av typen IPS med insynsvinklar på 178 grader, neremot 5 ms svarstid och 99 procents täckning av sRGB-färgspektrat.

Med en upplösning som motsvarar två QHD-skärmar kan det också vara intressant att använda skärmen med två stycken datorer samtidigt, vilket enkelt ska kunna göras genom en bild-i-bild-funktion. Dessutom ska UltraSharp U4919DW ha ett inbyggt KVM-reglage som gör det möjligt att använda samma mus och tangentbord till de båda datorerna.

Foto: Dell
Dell UltraSharp U4919DW går att dela upp, så att det blir två skärmar i en. Du kan också koppla in två datorer till skärmen.

Värt att notera är att skärmen är böjd med en krökning på 3800R, vilket hade gett den en diameter på 3,8 meter om den vore en hel cirkel.

Vad ingångar anbelangar har U4919DW två HDMI 2.0-portar, DisplayPort 1.4 och en USB C-port, som också kan ladda bärbara datorer.

Megaskärmen landar i svenska butiker redan den 26 oktober, med ett vägledande pris på 14 195 kronor.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN