I kväll kommer den: nya Iphone

Foto: Det ryktas om att Steve Jobs själv kommer att lansera den nya Iphone 5 i kväll.
TEKNIK

Röststyrda sms, inbyggd bilnavigering och optimerad kamera.

Vissa tror att Steve Jobs själv kommer att stå på podiet för att lansera produkten många väntat på.

Iphone 5 – som kommer att testas i kväll av Aftonbladet på plats.

Vad kommer den innehålla? Spekulationerna inför kvällens lansering går varma.

Aftonbladet på plats

Lanseringen sker på Apples huvudkontor i Kalifornien, USA, och parallellt hålls en presskonferens i London, där Aftonbladets teknikexpert Peter Pettersson kommer att finnas på plats klockan 19 för att testa.

Erik Mörner, expert på Iphone och redaktör på tidningen Mobil, har varit med vid samtliga tidigare lanseringar av telefondatorn.

– Det är extremt mycket rykten och som vanligt är det svårt att bekräfta.

Röststyrda sms

Några huvudfunktioner är han däremot relativt säker på att Iphone 5 kommer att innehålla.

Däribland att processorn kommer vara snabbare, att ett system för att röststyrda sms kommer finnas och att kameran kommer ha 8 i stället för 5 megapixel.

– En stor del är mjukvaran, iOS, utvecklas till en ny version iOS5. Där vet man att exempelvis twitter är integrerat redan från start. Det har även varit tal om att Facebook ska ha samma funktion, så om man tar en bild så kan man med ett litet klick skicka bilden till Facebook, säger Erik Mörner.

Rykten om Jobs

Enligt nyhetsbyrån Reuters kommer även legendaren Steve Jobs, en av Apples grundare som är döende i bukspottkörtelcancer, att närvara vid presskonferensen för att visa upp företagets nya stolthet.

Det är ett rykte som Erik Mörner inte tror på.

– Det tror jag inte. Det har talats om att det här är premiären för Apples nya vd Tim Cook, så jag tror snarare det är han som håller i det. Skulle Jobs dyka upp skulle han stjäla fokus från själva produkten och det tjänar ju varken han eller Apple på.