Tipsen – undvik chockräkningen

Av: Madeleine Brohlin, Minimedia

Publicerad:
Uppdaterad:

Tipsen för att sänka dina elkostnader i höst och vinter

Vill du undvika att få en dyr räkning av ditt elbolag i vinter?

Här är tipsen som sänker dina kostnader.

– Tittar man över alla de här sakerna så blir det mycket pengar som du spar, säger Anita Aspegren, tf avdelningschef för främjande på Energimyndigheten.

Foto: ANNA CLARÉN

Brukar du få dyra elräkningar när kylan och vintern kommer till Sverige?

Det finns några enkla tips och knep att ta till för att få ner dina elkostnader.

Anita Aspegren, på Energimyndighheten är expert inom området, och vet vad du ska tänka på för att spara tusenlappar per år.

– Om du har ett småhus så börjar du kolla med din uppvärmningskostnad. Det är ofta uppvärmningskostnaderna som är dyra. Har du inte sett över ditt hus tidigare så bör du börja med att se över isoleringen. Därefter ska du också titta på uppvärmningen. Vad du har för uppvärmning?

– Sedan kan du titta på konstruktionen vad det gäller fönster. Det finns en del enkla saker som man kan titta på, men som man inte sparar så mycket på. Men ska man göra något så gäller det att göra rätt sak vid det tillfället. Som till exempel köper man en ny ytterdörr, då ska man tänka till att man får en energieffektivdörr. Många bäckar små bidrar till ett energi-effektivare hus. När man har en investering eller förändring på gång då ska man ta med det här perspektivet, säger hon.

Byt lampor hemma

När det gäller hushållselen finns det flera knep att ta till för att spara energi.

– Du ska titta på vilka saker du har inne i bostaden. Har du glödlampor kvar kan du börja med att titta på det. De tio mest använda lamporna i bostaden ska vara lågenergilampor.

Hur mycket kan man spara här?

– Det beror vilket elpris du har och hur du använder lamporna, men här kan det röra sig om 600 kronor per år som du kan spara.

”Många bäckar små”

Saker om tv-apparater, cd-spelare och liknande kan dra en hel del ström.

– Se över hur du använder dina apparater hemma. Hur mycket är de på, har du stängt av dem. Om du har några som är lite äldre, ett par år gamla, så kan de dra mycket el i standby-läge och då blir det verkligen många bäckar små. Tittar man över alla de här sakerna så blir det mycket pengar som du spar, säger hon

– Se över hur du använder tvättmaskinen, det är mönstret i sitt eget beteende som kanske går att se över. Går tvättmaskinen hela tiden så kan det dra mycket pengar, jämfört om man fyller den och kör den lite mer sällan.

Sänk värmen en grad

Att sänka temperaturen inne kan göra mycket på elräkningen.

– En grads sänkning hemma ger fem procent på uppvärmningskostnaden. Jag tror inte att det är så många som tänker att det är så pass mycket skillnad det gör att sänka en grad. Dessutom är det en enkel åtgärd. Det kostar ingen investeringen och är enkelt att göra. Det ger ganska många kronor i plånboken.

Titta på energiförbrukningen

Om man vill jobba långsiktigt med att minska sina energikostnader tycker Anita Aspegren att du ska tänka dig för när du köper nya produkter till ditt hem.

– Jag tror inte att det är många av oss som tittar på energiförbrukningen av en produkt, som elektronik till exempel. De här produkterna ökar och blir fler i våra hem. Var och en drar de inte så mycket, men tillsammans blir det en hel del, säger hon.

Publicerad: