Länge leve platt-tv:n – i 45 år

TEKNIK

Livslängden på en platt tv är ungefär 60 000 timmar säger tillverkarna.

Nu har Panasonic skruvat och lyckats förlänga livslängden på sina nya plasmaskärmar till 100 000 timmar.

Oavsett om du har en lcd-tv eller plasma-tv så står det tydligt och klart i instruktionsboken att livslängden på den platta tv:n är cirka 60 000 timmar.

När tv:n har använts 60 000 timmar så fungerar den fortfarande, men då har ljusstyrkan halverats. Färgerna återges inte lika bra, den kan upplevas lite mörk och dyster. Kanske.

Titta varje dag i 27 år

Om ni funderar på hur mycket 60 000 timmar är så kan vi upplysa er om att tittar ni på tv i snitt sex timmar per dag varje dag året runt så kan ni använda tv:n i 27 år innan ljusstyrkan är halverad. Med andra ord, det blir mycket tv-tittande för att nå upp till dessa siffror.

Nu har dock Panasonic skruvat och fixat med sina nya skärmar och lyckats att förlänga livslängden på sina plasma-skärmar till 100 000 timmar. Det betyder att man kan titta på sin plasma-tv från Panasonic i ytterligare 18 år innan skärmen har halverad ljusstyrka.

Snabb utveckling

Totalt kan du alltså ha din plasma-tv i närmare 45 år innan den kasseras. De nya full-hd-skärmar som Panasonic kommer att börja sälja nu i höst kommer alltså att ha längre livslängd än sina konkurrenter.

Hur många har haft en tv, då pratar vi den gamla typen med bildrör mer än i 20 år? Inte särskilt många, dessutom undrar man ju om inte man köper en ny tv redan inom tio år med tanke på den utveckling som pågår på tv-sidan just nu.

Vi kan tänka oss att Panasonic kommer att använda detta i sin marknadsföring. Men frågan är om vanliga konsumenter funderar på detta före ett tv-köp. Ska vi köpa en tv som håller i 27 år eller en tv som håller i 42 år?

Bättre för miljön

Å andra sidan kan det här innebär att andrahands-marknaden blomstrar och Panasonic faktiskt hjälper miljön på traven med deras nya produkter. Längre livslängd är bra för miljön.

På tal om miljön, Panasonic har faktiskt börjat tillverka sina högtalare från bambuträd istället för vanliga träd. Bambun växer snabbare upp jämfört med vanliga träd och därmed sparas miljön.

Niclas Lidsröm , Prylportalen

ARTIKELN HANDLAR OM

Tv-tester