5 enkla steg – så skaffar du digital-tv

Steg 1

TEKNIK

Bestäm dig för hur många tv-kanaler du vill ha och hur mycket du är villig att betala utöver tv-licensen som ju ingen slipper undan som bekant. Det finns nio gratiskanaler samt några lokala kanaler som också är fria i det digitala tv-nätet. Om du bara vill se de fria kanalerna kan du välja enklaste digitalboxen som kostar runt 500 kronor. Vill du också kunna se betalkanaler kostar boxarna från 800 kronor och uppåt.

Steg 2

Kontrollera din nuvarande tv. Det behöver inte vara en platt-tv. Det går bra med bildrörs-tv också. Men helst bör

tv:n vara så pass ny att den har så kallade scartkontakter på baksidan. Det går även att koppla in vissa digitalboxar via antennkontakten, men det är bökigare. Kontrollera med din handlare.

Steg 3

Dags att kontrollera antennen. Bor du i flerfamiljshus är det värden eller föreningen som ska se till att antennen klarar digital-tv. De digitala sändningarna sänder på UHF-bandet som dagens SVT?2 och TV?4 fast på högre frekvenser. För att kunna ta emot dem behöver man ha en tillräckligt ny antenn. Har du störningar på text-tv på TV?4 kan det vara ett tecken på att antennen behöver bytas. Digital-tv är känsligare för störningar från träd, sluttningar och liknande och kräver i princip fri sikt till tv-sändaren. På www.boxer.se samt www.teracom.se finns information om alla sändare och frekvenser.

Steg 4

Köp en digitalbox. För att ta emot digital-tv krävs digitala tv-mottagare. En digitalbox omvandlar den digitala signalen till en analog signal som din nuvarande tv kan ta emot. Det finns lösa boxar som kopplas till en befintlig tv, video eller dvd-inspelare. Det finns också nyare, platta tv med inbyggd digitalbox.

Steg 5

Koppla in allting. Om du skaffar extra betalkanaler från Boxer måste du sätta i det smarta kort som följer med abonnemanget. Slå på allting och gör en kanalsökning. Sedan ska det vara klart att sätta sig i tv-soffan och se på tv.

Läs mer

Tidigare artiklar

Peter Pettersson