Kan bli en storsäljare

Publicerad:
Uppdaterad:

Panasonic släpper nya plasma-tv:n PX80

1 av 2
Panasonic PX80 finns i två storlekar: 37 och 42 tum. Bägge är plasma-tv.

En hel del nytt på insidan.

Och en ny sorts glas på utsidan, som gör att tv:n tål stötar bättre.

Det kan göra att plasma-tv:n PX80 från Panasonic går hem hos kunderna.

Det började med en plasmamodell som hette PV60. Den sålde bra och Panasonic kunde inte låta bli att följa upp med en modell som hette PX70. Snart ersätts den av en ny skärm, PX80.

Under några dagar har Panasonic träffat journalister och återförsäljare i spanska Valencia. Där har mängder av nyheter dykt upp. Prylportalen fastnade för det som kommer att driva Panasonics försäljningsframgång vidare. PX 80 ser ungefär ut som föregångaren PX70.

Ingen full-hd

Utåt sett ser det inte ut att finnas några större skillnader mellan PX70 och PX80. Men de finns.

–Ja, egentligen är det en helt ny tv, berättar Panasonics tv-chef i Sverige Jarle Rud på plats i Valencia och trycker bland annat på att tv:n har ny processor och ny panel, den elfte i ordningen.

För den vanlige tv-tittaren kanske det här inte låter särskilt upphetsande. Men faktum är att mycket talar för att det här faktiskt kommer att bli en storsäljare på plasmamarknaden. PX80 är instegsmodellen för kunderna. Det handlar inte om en full-hd skärm, dessa kommer senare under våren. Nej, det handlar om en hd-ready plasma som kommer i två storlekar, 37 och 42 tum stora.

100 hertz i alla

Intressant är det också att Panasonic nu kommer att stoppa in 100 Hz-tekniken i alla sina plasmaskärmar som kommer under 2008. Dessa skärmar kommer också att stödja 24 p, ett filmformat som blir mer och mer förekommande inom branschen.

100 Hz-tekniken innebär kortfattat att en dator skapar en bild som egentligen inte finns. Denna bild stoppas in mellan två bilder, på så sätt ser bilden mer naturlig ut och hackar inte exempelvis vid snabba rörelser.

Stöttåligt glas

En annan nyhet för Panasonics plasmaskärmar är att de kommer att ha ett nytt sorts glas som tål stötar bättre än tidigare. Dessa glas är testade och ska tåla en ordentlig stöt riktad direkt på glaset.

Självklart kommer Panasonic PX80 ha en inbyggd digital-tv mottagare. De första PX80 kommer att vara i svenska butiker under första veckan i mars om allt går som det ska. Prylportalen.se står redan på kö för att kunna bjuda på ett test av denna plasma-tv.

Att nästa års modell kommer att heta PX90 utgår vi för övrigt ifrån.

Andreas Rauch, Prylportalen

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN