Teknik

Snabbare mobilsurf – och dyrare för storsurfaren

Av: 

Bjarne Frykholm

TEKNIK

Telia lanserar 4G-nät - och ändrar prissättningen

Telia Sonera blir en av världens första operatörer att lansera det nya mobilnätet 4G, som blir cirka tio gånger snabbare än det nuvarande 3G-nätet.

Först ut blir Stockholm och Oslo, där 4G-nätet ska börja introduceras under våren 2010.

Det sade Kenneth Karlberg, chef för affärsområdet mobilitet på Telia Sonera, vid ett pressmöte på Mobile World Congress i Barcelona på tisdagen.

Men med snabbare mobilt bredband kan det också bli dyrare för vissa användare.

Mobilt bredband har haft en explosiv utveckling under 2008. Datatrafiken i mobilnätet har ökat med 492 procent. Samtidigt står fem procent av användarna för 90 procent av datatrafiken.

”Slut med flat rate”

- Det blir slut med flat rate på mobilt bredband. De som använder väldigt mycket datatrafik måste betala mer än de som använder väldigt lite.

Samtidigt som Telia vill ändra prismodellen för mobilt bredband i Sverige är man kritisk till de höga avgifterna för att använda mobilt bredband utomlands.

- Stora turistländer i södra Europa, som det vi just befinner oss i, tjänar mycket på roamingtrafik och aktörerna där är inte så intresserade av att sänka roaming-avgifterna, säger Karlberg.

Telia stöder därför initiativ från EU-kommissionen att få ner priserna.

- Det är viktigt för den fortsatta utvecklingen av mobilsurfande att priserna hålls nere även när vi reser till andra länder.

Den differentierade prissättningen kommer att gälla surfning via usb-modem. Priserna för att surfa direkt i mobilen finns det inga planer på att ändra i dagsläget. Där gäller i dag maxtaxa på 9 kronor per dag.

Publisert: