Här är höstens stora mobilnyheter

Iphone firar 10 år och Samsung siktar in sig på en rejäl revansch efter förra årets fiasko.

De nya telefonerna blir något att se fram emot.

– Galaxy Note har alltid varit en tekniskt framdrivande produktserie så vi kan förvänta oss ganska mycket av nya Samsung, säger smartphone-experten Joel Oscarsson.

Det blir en rolig mobilhöst för den smartphone-galne. Iphones 10-årsjubileum och Samsungs revansch efter förra årets misslyckande har gjort förväntningarna skyhöga. Samsung Galaxy Note 7 började brinna och explodera, vilket gjorde att flygbolag och flygplatser över hela världen förbjöd telefonen. Till sist fick telefonerna återkallas helt och hållet.

Spekulationerna på hösten nyheter har inte låtit sig väntas på. Läckta bilder och mjukvara har gett en hint om vad som komma skall, men i vanlig ordning kan vi förvänta oss en hel del överraskningar.

Apple är ju ett av världens mest hemlighetsfulla företag, säger Joel Oscarsson, chefredaktör på surfa.se.

Så blir nya Iphone

De senaste tre åren har Iphone-telefonerna sett ungefär likadana ut, därför förväntar sig många en uppdaterad design. En kompakt telefon med stor skärm är att förvänta sig.

– Apple har ganska hårt tryck på sig att skapa en produkt med en ny design, säger Joel Oscarsson.

Men vad ska den nya telefonen heta? Det mest sannolika är att det blir en ny Iphone 8, men några hoppas på att namnet kommer att reflektera 10-årsjubileet. Några av förslagen är Iphone 10, X, Pro eller Edition.

Detta tror entusiasterna om nya Iphone

 • Helt ny design - med en så kallad infinityskärm som går ända ut i kanterna.
 • Hemknappen försvinner - Tillsammans med touch id blir hemknappen integrerad i skärmen.
 • Känner igen ditt ansikte - Några påstår att skärmen kommer att känna igen användarens ansikte genom infraröd teknik, andra tror snarare att den kommer att känna igen ögats iris, en funktion som sedan tidigare finns hos bland andra Samsung.
 • Trådlös laddning - något många har väntat på.
 • Vattentålig - mer vattentålig än tidigare. Ska klara 1,5 meters djup.
 • Smartare Siri
 • Bättre kamera - En eller flera kameror som tar bättre bilder. Kan få stöd för 4k-upplöst video med 60 bilder per sekund, enligt Macworld. Läckor från Apples nya högtalare Homepod tyder också på att telefonen får en intelligent kamera som ”förstår” vad du fotar och anpassar sina inställnigar utefter det för att ta bättre bilder.
 • Priset - En helt ny telefon, för omkring 11 000 och en uppdaterad Iphone 7, som blir lite billigare.

– Jag tror att det kommer flera modeller på grund av kostnadsfrågan. Det blir svårt för apple att bara lansera en telefon som kostar 11 000 och inte ha några andra alternativ, säger Joel Oscarsson.

Samsung Galaxy Note 8

Den 23 augusti visas nya Samsung Galaxy Note 8 upp i New York för första gången och då är det dags för revansch. Läckta bilder på telefonen har spridit sig som en löpeld och bekräftar några av de rykten som florerar.

– Galaxy Note har alltid varit en tekniskt framdrivande produktserie så vi kan förvänta oss ganska mycket av nya Samsung, säger Joel Oscarsson.

Här är det senaste

 • Två kameror på baksidan - En med vidvinkel och en med telefotolins. Kommer exempelvis kunna ta porträttbilder med kort skärpdjup. Båda kamerorna fram har 12 megapixel.
 • Nytt utseende - En riktigt tunn smartphone som går i stil med Samsungs nya designspråk. Kommer i svart, guld, grå och blå.
 • Stor skärm - Den nya skärmen blir 6,3 tum och kommer även den bli en så kallad infinity-skärm som täcker hela framsidan.
 • Trådlös laddning - Det kommer gå rekordfort att ladda telefonen som får ström både med och utan sladd.
 • Mer minne - Utökat RAM-minne och lagringsminne.
 • Pris - Telefonen kommer ha säljstart i mitten på september och kommer att kosta runt 10 000 kronor.

– Jag hoppas att de har något ess i rockärmen. Galaxy Note och Galaxy S8 börjar bli så lika varandra så att de nu måste visa varför note-serien fortfarande finns, säger Joel Oscarsson.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN