Bevara dina digitalfoton

TEKNIK

Många av oss har varit med om att förlora viktiga minnen när våra hårddiskar kraschat.

En av de mest smärtsamma förlusterna är digitalbilderna.

Men nu har forskare tagit fram ett nytt lagringssätt – som bevarar dina bilder i 1000 år.

Foto: Familjebilder kan vara ovärdeliga minnen för kommande generationer - se till att bevara dem på ett säkert sätt. Foto: sxc.hu

Forskare i USA har kommit upp med en lösning på problemet med lagring av digitala bilder. En ny typ av DVD–skiva ska kunna hålla bilderna i 1000 år.

Den nya typen av bildlagringsskivor, som kallas Cranberry DiamondDisc, är gjorda av ett nytt högtekonologiskt material – enligt tillverkaren lika hårt som diamant. Tanken är att skivorna inte ska påverkas och gå sönder av ålder, precis som diamanter.

– Barn växer upp så snabbt och de flesta föräldrar är omedvetna om att deras värdefulla digitala minnen blekna lika snabbt om inte snabbare, säger tillverkaren David McInnis i ett pressmeddelande.

Kopiera

Trots det stora intresset för foto, så är vi svenskar i allmänhet dåliga på att ta hand om våra digitalkort. Många lagrar bilderna direkt i datorn, och tar inga säkerhetskopior. När datorn sedan kraschar så är bilderna borta.

Allra säkrast är förstås att spara bilderna på så många olika sätt som möjligt.

Till exempel kan man göra säkerhetskopior på dvd, spara dem på en extern hårddisk och dessutom trycka upp favoritbilderna i en vacker fotobok.

Lina Thorén, Minimedia