Så väljer du rätt lampa

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-11-05

Lampor står för 20 procent av hushållselen

Nu har utfasningen av de gamla glödlamporna startat.

Förra månaden blev det förbjudet att tillverka eller importera klara 75 watts glödlampor.

Men vad ska du egentligen ersätta dem med?

Belysningen står ungefär för 20 procent av elförbrukningen i genomsnitts hushållen runt om i Sverige.

Av belysningen så är det fortfarande glödlampor som står för 60 procent av belysningen i hemmen. Men nu när utfasningen av de traditionella glödlamporna har startat behöver hushållen hitta alternativ. Samtidigt som den klara 75 watts lampan fasades ut förra månaden infördes också regler på tydligare information på förpackningarna.

Blir svårare

Anledningen till att kravet på information skärps är att det nu är svårare för konsumenterna att välja vilken typ av lampa man ska välja. Det vanligaste är att man väljer en halogenlampa, lågenergilampa eller lysdiodlampa men för att välja rätt behöver man nu tänka på flera olika saker, skriver Nyteknik.se.

2012

Utfasningen av de traditionella glödlamporna startade redan förra året när 100 watts lampan och alla glödlampor med matt glas försvann. I år var det dags för 75 wattaren och 2012 ska alla glödlampor ha försvunnit.

Kan spara pengar

Genom att byta ut sina glödlampor kan man också göra en besparing på elräkningen.

Enligt Energimyndgheten drar belysningen i en genomsnittlig villa ungefär 1240 kWh per år. Genom att byta ut de tio mest använda glödlamporna i hemmet till lågenergilampor kan man, enligt myndigheten, spara upp till 500 kWh per år.

Följ ämnen i artikeln