Styr datorn med ett par handskar

Regnbågshandskar ska göra livet lättare för dataspelare

En enkel webbkamera och ett par färgglada regnbågshandskar gör att du kan styra dina dataspel utan mus eller tangentbord.

På MIT, Massachusetts Institute of Technology, i USA har forskare gjort det enklare att styra datorn utan att vidröra den. Ett par handskar i regnbågens alla färger gör tekniken mer lättanvänd.

Har blivit populärt

Att kontrollera en dator bara genom att gestikulera har blivit allt mer populärt på forskningsstadiet de senaste åren och kommer snart få ett bredare kommersiellt genombrott med Microsofts speltillbehör Natal till Xbox 360, som styrs helt utan handkontroll.

Istället fångar en kamera dina rörelser och översätter dem till olika kommandon. Genom att täcka ett par handskar i olika färger på olika delar av händerna har forskare nu kunnat göra ett mer effektivt system.

Kan komma att användas av ingenjörer

Tack vare färgerna kan en enkel webbkamera läsa av hur du rör dina händer.

– Det här fångar faktiskt 3 D-konfigurationen av din hand och dina fingrar, vi fångar hur dina fingrar böjer sig, säger Robert Wang, en av studenterna på MIT som utvecklat systemet, till MIT news.

I en video visar Robert Wang hur han kan använda handsken för att plocka klossar i ett dataprogram och själv tror han att just dataspel är det mest självklara användningsområdet.

Men handskarna skulle även kunna användas av ingenjörer och designers för att göra olika simuleringar och 3 D-modeller i datorn.

Publisert: