Kuben som kan ge ström åt ditt hus

Av: Aron Andersson/Metroteknik

Publicerad:
Uppdaterad:

Testas av Google och Ebay

Foto: CBS
Foto: CBS

En liten kub fylld med el ska lösa världens energiproblem.

Här är strömlådan som testas hos Google och Ebay.

Bloom Energy är ett relativt okänt företag som utvecklar och tillverkar bränsleceller. Men sedan nyhetsprogrammet CBS 60 minutes gjort ett inslag om dem lär de få större uppmärksamhet.

De tillverkar något som de kallar för Bloom Box. Det är en liten bränslecellskub som inte är större än en tegelsten. Den kan försörja ett helt hus med el.

– Det är på riktigt, det fungerar, säger uppfinnaren K.R. Sridhar till 60 minutes.

Med hjälp av syre och bränsle producerar hans bränslecell elektricitet. När han först tog fram sin uppfinning fungerade den omvänt och var tänkt att användas av NASA för att producera syre på Mars.

Den lilla bränslekuben ryms i en större enhet där bränsle och syre tillförs. Enheten behöver alltså fortfarande bränsle men kan använda många olika typer, till exempel biogas.

På onsdag ska företaget ha en presentation i San Jose och den största investeraren är John Doerr. Han har tidigare investerat i exempelvis Netscape, Amazon och Google.

– Jag brukar säga att ny energiteknik kan vara den potentiellt största ekonomiska inkomstkällan under 2000-talet, säger han.

Än så länge är en Bloom Box väldigt dyr, nästan sex miljoner kronor för en enhet och bara stora företag har råd att använda bränslecellen. Den testas av bland annat Walmart, Fedex, Ebay och Google, som var den första kunden.

Men K.R. Sridhar hoppas kunna få ner priset för slutkunder till närmare 20 000 kronor per enhet.

Någon som är skeptisk är Michael Kanellos, redaktör på sajten Greentech Media. Han tror att sannolikheten att alla kommer att ha en bränslecell i sitt hem om tio år är 20 procent. Men då kommer det att vara en industrijätte som tillverkar dem, och inte Bloom Energy, säger han till CBS 60 minutes.

Publicerad: